Fermierii români sunt extrem de nemulțumiți că nu pot cultiva soia modificată genetic. Cultura de soia nemodificată genetic este pretențioasă, necesită multe tratamente chimice, și are o productivitate mică la hectar. Paradoxul face să nu avem voie să cultivăm, în schimb să ne fie permis să importăm boabe și șrot de soia modificată genetic.
Miza a fost prea mică pentru România, astfel că țara noastră nu a comunicat nimic despre cultivarea organismelor modificate genetic Comisiei Europene, până la termenul limită de 2 octombrie. Daniel Constantin, ministrul agriculturii, spune că avem suprafețe extrem de restrânse cultivate cu hibridul de porumb MON810, unul dintre cele patru organisme modificate genetic și autorizate de Comisie Europeană. Fermierii români își doresc demult să cultive soia modificată genetic.
Sigur că există o dezbatere pe care trebuie să o facem la nivelul populației. Sunt foarte multe ONG-uri care militează împotriva cultivării de organisme modificate genetic, declară ministrul agriculturii. Cu alte cuvinte, societatea noastră nu e pregătită pentru cultivarea de organisme modificate genetic.
Pentru soia a existat, la un moment dat, un hibrid aprobat de EFSA (European Food Safety Authority, organismul desemnat cu securitate alimentară), dar pe care l-a retras firma producătoare. Astfel că, țara noastră își acoperă nevoia de soia din importuri. Șrotul pe care l-a importat România, în 2014, pentru hrana animalelor a provenit de la soia cultivată pe 324.201 ha, iar boabele de soia de pe 54.613 ha. În 2014, fermierii români au cultivat soia nemodificată genetic pe 86.000 ha și am fi avut o producție de soia de 200.000 de tone, spun datele Eurostat.
Anul acesta, ministrul agriculturii susține că suprafața cultivată cu soia ar fi crescut la 90.000 ha, cultura fiind stimulată de valoarea sprijinului cuplat, 325 de euro/ha. De bani nu se vor bucura însă toți fermierii care au mizat pe soia. De exemplu, culturile de soia din Banat au fost năpădite de buruieni, iar fermierii nu vor scoate cele 1.300 kg/ha, condiție impusă pentru încasarea sprijinului cuplat.
Din 2016, sprijinul cuplat va fi și mai dificil de accesat în condițiile în care agricultorilor români li se impune să folosească sămânță autohtonă certificată. Dincolo de aceste probleme, mai există una. În România, ar funcționa un singur mare procesator de soia, care utilizează o parte mică de soia din producția internă, restul fiind acoperit de importuri.
Sunt 15 țări, în acest moment, care au comunicat Comisiei Europene că vor interzice cultivarea de organisme modificate genetic. Germania, Franţa, Austria, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Olanda şi Polonia, precizează un comunicat al Comisiei Europene. Marea Britanie vrea să permită cultivarea de organisme modificate genetic doar pe teritoriul Angliei în timp ce interzice aceste culturi în Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord. Belgia va menține Valonia curată de organisme modificate genetic.