Peste 90 de producători şi procesatori de miere vor participa, în perioada 8-10 aprilie 2011, la Târgul Naţional al Mierii - ediţia de primăvară, organizat de Asociaţia Crescătorilor de Albine din România (ACAR) pe platforma apicolă Băneasa, în incinta Institutului de Cercetare Dezvoltare pentru Apicultură.
"Cel mai mare şi mai 'dulce' târg organizat în Bucureşti oferă iubitorilor de produse naturale o diversitate de sortimente de miere românească şi suplimente nutritive pe baza de miere precum şi alte produse apicole - polen, propolis, lăptişor de matcă şi derivate ale acestora, respectiv produse apiterapeutice şi cosmetice", informează organizatorii.
Având în vedere creşterea consumului de produse bio în general, de la un asemenea eveniment nu puteau lipsi şi produsele apicole certificate ecologic şi promovate cu sprijinul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - Departamentul de Agricultură Ecologică la salonul Eco-Apicultura.
ACAR intenţionează ca, începând din acest an, Târgul Naţional al Mierii să fie organizat în două ediţii - una de primăvara - cea din 8-10 aprilie 2011 - şi o ediţie de toamnă, în perioda 2-4 septembrie 2011, considerând că această resursă naturală ŤStupulť - prin bogăţia de produse apicole cu rol nutritiv şi terapeutic pe care le oferă - ar trebui să ajungă tot mai mult în atenţia bucureştenilor.
Potrivit datelor ACAR referitoare la importanţa albinei melifere, aceasta asigură polenizarea parţială sau totală a circa 130 de culturi agricole şi participă la polenizarea a peste 250.000 specii de plante. De asemenea, la unele culturi agricole (peste 90), albinele sporesc cu 30% producţia, respectiv la culturi agricole ce produc fructe, legume, nuci şi seminte, plante medicinale, bumbac, furaje pentru animale. În general, aproximativ o treime din culturile agricole din întreaga lume depind de polenizarea cu albine şi tot o treime din alimentaţia omului depinde de albine.
Pentru a produce un kilogram de miere, o familie de albine trebuie să consume alte 8 kg de miere pentru iernare şi dezvoltare. O albină vizitează între 50 şi 100 de flori în funcţie de cantitatea de nectar, concentraţia în zaharuri şi distanţa până la stup, în timpul unui singur zbor de cules şi produce a 12-a parte dintr-o linguriţă de miere. Pentru a produce un kilogram de miere sunt vizitate de circa două milioane flori de salcâm şi 5 milioane flori de sparceta. De asemenea, albinele culeg cel mai bine în arealul de zbor cu o rază de până la 1-2 km ceea ce reprezintă până la 314 ha respectiv 1.257 ha, din acest motiv albina este un 'biosenzor' al mediului înconjurător.
Consumul de miere din România a crescut în ultimii 20 de ani de 10 ori, de la 50 de grame anual în anii '90, la 400-500 de grame pe locuitor la ora actuală. Cu toate acestea, România exportă în jur de 70% din producţia anuală de miere cifrată în jurul valorii de 20.000 de tone.
România are, în prezent, un potenţial mare de dezvoltare a sectorului apicol, de circa 1,5 milioane de familii de albine în funcţie de potenţialul melifer. La finele anului 2009, în România erau înregistrate 1,100 milioane familii de albine, sub nivelul anului 1989, când numărul depăşea 1,201 milioane familii albine. Numărul apicultorilor este estimat la 40.000 - 45.000, faţă de 80.000 de apicultori în anii '80.
Sursa: Agerpres