Preţul produselor alimentare de origine animală ar putea creşte la raft, în acest an, cu circa 20%, după anunţata creştere a preţului combustibilului, dar şi al materiei prime, a declarat, vineri, Viorel Matei, preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR).
Preşedintele FNPAR consideră că problema preţului alimentelor din magazine este una pe care guverne la rând nu au reuşit să o stăpânească în favoarea consumatorilor. „Niciun guvern din ultimii 20 de ani nu a vrut şi nu a putut să facă ceva în favoarea consumatorului, nu s-a negociat în favoarea cumpărătorului, ci a vânzătorului. Scumpirile se vor resimţi în raft, pentru că acestea le plăteşte tot consumatorul. Normal că dacă preţul de cost va fi mai mare cu 20%-30%, scumpirile le vom regăsi în coşul zilnic al consumatorului”, a afirmat Viorel Matei.
„Noi nu mai avem un sindicat puternic în agricultură”
Acesta susţine că cel mai mult vor fi afectate produsele din zootehnie: laptele, carnea şi brânza, urmate de legumicultură, pomicultură, sectoare care au nevoie de o mare susţinere pentru a putea concura cu piaţa europeană. „Producătorul român trebuie să înveţe un lucru: nimic nu se dă, ci totul se câştigă. Trebuie să se organizeze, să ia exemplul fermierilor europeni, să-şi ia drepturile europene. De 15 ani, toate guvernele nu au făcut decât să destructureze asociaţiile profesionale agricole. Noi nu mai avem un sindicat puternic în agricultură sau în industria alimentară, care să stimuleze guvernul să-i sprijine”, a explicat Viorel Matei.
În acelaşi timp, agricultorul estimează un an 2014 bun din punct de vedere al producţiei, dar problematic financiar pentru fermieri. Pe lângă scumpirile preconizate, Matei subliniază faptul că în baza programelor şi a proiectelor făcute în timp, dar şi în baza a ceea ce prevedea mersul agriculturii, oamenii au făcut credite, investiţii, dar toate acestea vor trebui plătite, întrucât a sosit scadenţa. „Nimeni nu a calculat taxele, impozitele şi toate scumpirile care vor veni. Pe lângă aceasta, pe plan mondial, nu mai mai suportăm acea influenţă a crizei alimentare, pentru că nu va mai apărea o criză a grâului, a orzului, a porumbului (...); nu vom duce lipsă de ele, cererea de piaţă va fi mai mică, deci şi preţul de piaţă”, a conchis Viorel Matei. sursa: Agerpres