Adama
Vinasa Rompak
AGRICOVER

IGC: Și mai mult porumb în SUA

Publicat: 27 noiembrie 2015 - 23:42
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Consiliul Internațional al Cerealelor IGC a anunțat în cea mai recentă evaluare a recoltei și a stocurilor că producția mondială de porumb în 2015/16 va scădea cu 3 milioane de tone. Astfel vor fi produse 967 milioane de tone de porumb.

Perspectivele recoltei în SUA vor crește de la 342,3 la 346,8 milioane de tone, însă datorită pierderilor înregistrate din cauza secetei în Etiopia, Africa de Sud și China (minus 7 la 220 milioane de tone), această recoltă va fi mai mult decât competitivă. Stocurile vor crește la nivel mondial cu 2 milioane de tone, astfel încât oferta de porumb la nivel mondial va fi aproape neschimbată.
Utilizarea porumbului și stocurile de închidere rămân neschimbate: 974, respectiv 200 de milioane de tone. În SUA va fi folosit cu predilecție sorgul pentru hrănirea animalelor și în producția de etanol, acest lucru datorându-se exporturilor scăzute. Conform opiniei IGC, și acest lucru va influența gradul de utilizare a porumbului.

Seceta ar putea duce la creșterea grâului de iarnă
IGC a corectat în mică măsură perspectivele lunare în ceea ce privește producția grâului. Producția mondială se ridică la 726 milioane de tone și rămâne neschimbată, același lucru este valabil și pentru stocurile de deschidere. Se estimează o creştere a consumului la 720 milioane de tone (plus 2), în timp ce stocurile de închidere vor înregistra o scădere (minus 1), ajungând la 208 de milioane de tone.
Campania de semănat a grâului de iarnă aproape că a luat sfârşit în emisfera nordică. Condițiile de creștere sunt preponderent bune, afirmă IGC. Îndoieli există doar în ceea ce priveşte seceta din unele regiuni, mai ales în regiuni ale Ucrainei. Luând în calcul suprafețele pentru semănarea grâului de vară și a recoltei în emisfera sudică, Consiliul Cerealelor estimează suprafața pentru recolta viitoare la 221,8 milioane de hectare - cu unu la sută mai puțin decât în 2015.

Așteptări record pentru producția de soia
Estimările pentru producția mondială de boabe de soia în anul curent au fost reduse de către Consiliul Cerealelor cu 2 la sută, acestea atingând 321 de milioane de tone. Așteptările privind producția din acest an se ridică la același nivel cu recordul din anul precedent. Au fost corectate stocurile de deschidere pentru 2015/16, care însumează 45 de milioane de tone. Împreună cu un consum estimat mai mare, de 319 de miioane de tone (plus 2), acest lucru a condus comparativ cu luna octombrie la estimări mai reduse pentru stocurile de închidere. Prognoza pentru aceste stocuri este de 46, de milioane de tone (minus 2). Totuși se va înregistra un nou record de plus 4 la sută față de anul precedent.
Cu excepţia SUA, Brazilia rămâne cel mai mare exportator mondial de boabe de soia. Cererea de import mondială de făină de soia ar putea atinge un vârf de 63 de milioane de tone. Un rol important în acest sens îl vor juca cerințele alimentare crescute în Europa și în Orientul Îndepărtat.

Date fundamentale reduc nivelul prețurilor
Majoritatea prețurilor cerealelor și semințelor oleaginoase au scăzut în decursul lunii trecute. În timp ce piața a fost sprijinită începând cu finalul verii de grijile în legătură cu vremea, mai ales în regiunea Mării Negre, în America și Asia, evoluția prețului s-a concentrat acum pe datele fundamentale ale ofertei și cererii, a concluzionat IGC.

e-vremea-porumbului_b

Vizualizat: 3973 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Balanţă comercială pe minus. România a exportat şi porumb din Ungaria şi din Bulgaria în 2015

Balanţă comercială pe minus. România a exportat şi porumb din Ungaria şi din Bulgaria în 2015

Diferenţa valorică dintre importurile şi exporturile de produse agroalimentare în primele opt luni din 2015 depăşeşte 44 milioane de euro. Am încasat din exporturi mai mult cu peste 10% faţă de anul trecut, dar am plătit şi mai mult decât ce am primit din vânzarea producţiei autohtone. Ba chiar am importat şi porumb pe care apoi l-am exportat, iar exporturile de grâu au scăzut cu peste un milion de tone. Iată ce spun cifrele Ministerului Agriculturii!

Un mare fermier român spune că a pierdut un milion de euro! De 22 de ori e mai mică producția la porumb decât în 2014!

Un mare fermier român spune că a pierdut un milion de euro! De 22 de ori e mai mică producția la porumb decât în 2014!

Mi-e și rușine să spun ce producție am scos la porumb: 500 de kilograme pe hectar! Și anul trecut am recoltat 11.000 de kg/ha. Am pământul lângă malul Siretului și parcă a fost un blestem. Ploua pe malul celălalt și pe parcela mea, nu, spune Laurențiu Baciu, liderul fermierilor din producția vegetală.

 

Ce producție la porumb scoate anul acesta un mare fermier?

Ce producție la porumb scoate anul acesta un mare fermier?

Gavrilă Tuchiluș are în proprietate  o fermă cu 1.200 de capete de vaci de lapte la Matca, în Galați, și exploatează aproximativ 5.000 ha. Fermierul mărturisește că anul acesta nu-și scoate cheltuiala făcută pe hectar.

Porumbul, cel mai exportat produs agroalimentar românesc în 2015

Porumbul, cel mai exportat produs agroalimentar românesc în 2015

Afirmația aparține ministrului agriculturii, Daniel Constantin. În ciuda secetei cumplite de anul acesta, porumbul apare în analiza exporturilor ca fiind cel mai cerut produs agroalimentar.

Producţia mondială de cereale: mai mult grâu şi mai puţin porumb

Producţia mondială de cereale: mai mult grâu şi mai puţin porumb

În raportul din luna august 2015, USDA (Departamentul pentru Agricultură al SUA) prognozează producţia mondială de grâu la 936,2 milioane de tone (în sezonul 2015/2016), cu 2,2 mil. tone mai mult decât în raportul din luna precedentă, în principal ca urmare a estimării în creştere a recoltei din Turcia, Ucraina, Rusia şi Kazahstan.

Bacău: Peste 80% din suprafaţa agricolă e „afectată iremediabil”. Fermierii recoltează deja porumbul

Bacău: Peste 80% din suprafaţa agricolă e „afectată iremediabil”. Fermierii recoltează deja porumbul

Potrivit datelor oferite de LAPAR, în judeţul Bacău mai bine de 80% din suprafeţe „au fost afectate iremediabil de secetă”, iar unii fermierii au început deja recoltatul porumbului, ca să mai salveze câte ceva din culturile din acest an.

Isărescu: Seceta va afecta producţia de porumb, cartofi şi floarea soarelui, dar impactul asupra preţurilor nu va fi major

Isărescu: Seceta va afecta producţia de porumb, cartofi şi floarea soarelui, dar impactul asupra preţurilor nu va fi major

Producţiile de porumb, cartofi şi floarea soarelui vor fi afectate substanţial, în acest an, din cauza secetei, însă, în condiţii de macrostabilitate, acest fapt nu va pune presiune pe preţurile agroalimentare din România, a declarat, în 6 august 2015, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, în cadrul conferinţei de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflaţiei.

Baciu, LAPAR: Am cea mai proastă producție la porumb de când sunt fermier

Baciu, LAPAR: Am cea mai proastă producție la porumb de când sunt fermier

Laurențiu Baciu, șeful Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, spune că are cea mai mică producție la porumb de când este fermier. În cei aproape 25 de ani de când are ferma de producție vegetală în Bacău, șeful LAPAR nu a mai trăit așa dezamăgire.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Produs al companiei austriece Lindner, o afacere de familie care mizează pe o abordare mai degrabă exclusivistă decât pe producţia de masă (doar în jur de 1.800 de unităţi sunt produse anual, în funcţie de specificaţiile dorite de client), acest tractor înglobează o serie de inovaţii care îl fac extrem de atractiv.

Printre altele, dispune de o punte spate viratoare la un unghi de 20° (primul tractor standard de pe piaţă care este prevăzut cu un astfel de sistem), pentru o manevrabilitate sporită, şi are capacitatea de a lucra în pante extreme, cu o înclinaţie de până la 60%. Puntea faţă poate fi coborâtă sau ridicată pentru a se obţine o copiere precisă a terenului de către implementele utilizate. În plus, cu ajutorul tehnologiei TracLink, recunoaşterea implementelor se face în mod automat, fără intervenţia operatorului, iar debitele sistemelor hidraulice, turaţiile motorului şi ale prizei de forţă, precum şi modurile de conducere sunt setate automat.

Tractorul este comercializat în România de către Zetor (0357 440 500)

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Aşa o fi?

Aşa o fi?
Dacă soţul este gelos, înseamnă că te iubeşte Detalii