Consiliul Internațional al Cerealelor IGC a anunțat în cea mai recentă evaluare a recoltei și a stocurilor că producția mondială de porumb în 2015/16 va scădea cu 3 milioane de tone. Astfel vor fi produse 967 milioane de tone de porumb.
Perspectivele recoltei în SUA vor crește de la 342,3 la 346,8 milioane de tone, însă datorită pierderilor înregistrate din cauza secetei în Etiopia, Africa de Sud și China (minus 7 la 220 milioane de tone), această recoltă va fi mai mult decât competitivă. Stocurile vor crește la nivel mondial cu 2 milioane de tone, astfel încât oferta de porumb la nivel mondial va fi aproape neschimbată.
Utilizarea porumbului și stocurile de închidere rămân neschimbate: 974, respectiv 200 de milioane de tone. În SUA va fi folosit cu predilecție sorgul pentru hrănirea animalelor și în producția de etanol, acest lucru datorându-se exporturilor scăzute. Conform opiniei IGC, și acest lucru va influența gradul de utilizare a porumbului.
Seceta ar putea duce la creșterea grâului de iarnă
IGC a corectat în mică măsură perspectivele lunare în ceea ce privește producția grâului. Producția mondială se ridică la 726 milioane de tone și rămâne neschimbată, același lucru este valabil și pentru stocurile de deschidere. Se estimează o creştere a consumului la 720 milioane de tone (plus 2), în timp ce stocurile de închidere vor înregistra o scădere (minus 1), ajungând la 208 de milioane de tone.
Campania de semănat a grâului de iarnă aproape că a luat sfârşit în emisfera nordică. Condițiile de creștere sunt preponderent bune, afirmă IGC. Îndoieli există doar în ceea ce priveşte seceta din unele regiuni, mai ales în regiuni ale Ucrainei. Luând în calcul suprafețele pentru semănarea grâului de vară și a recoltei în emisfera sudică, Consiliul Cerealelor estimează suprafața pentru recolta viitoare la 221,8 milioane de hectare - cu unu la sută mai puțin decât în 2015.
Așteptări record pentru producția de soia
Estimările pentru producția mondială de boabe de soia în anul curent au fost reduse de către Consiliul Cerealelor cu 2 la sută, acestea atingând 321 de milioane de tone. Așteptările privind producția din acest an se ridică la același nivel cu recordul din anul precedent. Au fost corectate stocurile de deschidere pentru 2015/16, care însumează 45 de milioane de tone. Împreună cu un consum estimat mai mare, de 319 de miioane de tone (plus 2), acest lucru a condus comparativ cu luna octombrie la estimări mai reduse pentru stocurile de închidere. Prognoza pentru aceste stocuri este de 46, de milioane de tone (minus 2). Totuși se va înregistra un nou record de plus 4 la sută față de anul precedent.
Cu excepţia SUA, Brazilia rămâne cel mai mare exportator mondial de boabe de soia. Cererea de import mondială de făină de soia ar putea atinge un vârf de 63 de milioane de tone. Un rol important în acest sens îl vor juca cerințele alimentare crescute în Europa și în Orientul Îndepărtat.
Date fundamentale reduc nivelul prețurilor
Majoritatea prețurilor cerealelor și semințelor oleaginoase au scăzut în decursul lunii trecute. În timp ce piața a fost sprijinită începând cu finalul verii de grijile în legătură cu vremea, mai ales în regiunea Mării Negre, în America și Asia, evoluția prețului s-a concentrat acum pe datele fundamentale ale ofertei și cererii, a concluzionat IGC.