Peste 290 de tone de produse agricole care au ajuns în Rusia prin contrabandă, încâlcând embargoul, au fost distruse sub roţile buldozerelor ruseşti în 6 august 2015, ziua în care a intrat în vigoare decretul semnat de preşedintele rus Vladimir Putin care prevede că produsele confiscate nu vor mai fi returnate expeditorilor.
Printre acestea, 70 de tone de piersici şi nectarine, reţinute la frontiera cu Belarus, după ce autorităţile ruse au descoperit că actele însoţitoare erau false şi că în realitate fructele nu proveneau din Turcia, aşa cum scria în documente, ci din Republica Moldova şi Grecia.
În total, 400 de tone de produse agricole vizate de embargoul rusesc au fost confiscate recent, relatează Europa Liberă, citată de Agerpres, iar distrugerea acestora a continuat şi în 7 august. Practic, zeci de tone de legume şi fructe, precum şi brânzeturi provenind din ţările Uniunii Europene - mere din Polonia şi Olanda, kiwi din Italia, roşii şi ciuperci din Polonia, brânzeturi din Lituania şi Germania – au fost strivite de şenilele tractoarelor ruseşti.
La Orenburg au fost distruse, în 6 august, 20 de tone de caşcaval din Lituania. Un tractor cu şenile a trecut de câteva ori peste caşcavalul care a fost apoi aruncat la groapa de gunoi, iar deasupra lui s-a turnat o soluţie chimică specială. Toată procedura a durat câteva ore, au relatat reporterii Europei Libere prezenţi la faţa locului.
"Brânzicid" în Rusia: Tone de brânză din UE, interzisă de embargo, distruse cu un buldozer (sursa foto: RIA Novosti, via rt.com)
Societatea civilă şi opoziţia din Rusia au protestat împotriva acestui act de barbarie, cerând autorităţilor ca alimentele să fie distribuite persoanelor defavorizate, în contextul în care ţara se confruntă cu grave probleme economice, iar preţurile la alimente au crescut de câteva ori, de când Moscova a instituit anul trecut interdicţie la importul de produse alimentare din UE şi SUA, mai notează Agerpres.