De ajutorul de stat la motorina utilizată în agricultură, acordat prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) beneficiază în prezent fermierii, crescătorii de animale care sunt fiscalizați, adică au înființat o firmă sau sunt persoane fizice autorizate, PFA. Un fermier din Bihor pune pe tapet această nemulțumire a multor fermieri și crescători de animale care nu sunt fiscalizați, dar care muncesc în vegetal, zootehnie și vor să beneficieze și ei de această subvenție APIA.
"Am o întrebare, fermierii care lucrează pămăntul, între 1-10 ha de pămănt, și nu au PFA (persoană fizică autorizată), situație în care mă aflu și eu, de ce nu avem dreptul la subvenția la motorină la cultura declarată (sau animalele declarate n.r.) la APIA? Suntem producători cu certificat de producător! Vă rog să lansati această întrebare către ministrul agriculturii și către directorul general APIA", ne-a scris astăzi fermierul Bela Miko din județul Bihor, într-un mesaj către Agroinfo.
Conform Hotărârii de Guvern 1174/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură, de această subvenție APIA beneficiază:
a) producătorii agricoli, persoane fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale constituite potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008, cu modificările şi completările ulterioare, care sunt înregistraţi în Registrul agricol, Registrul fermelor, Registrul plantaţiilor viticole, alte evidenţe funciare, care exploatează terenuri agricole, individual sau în forme de asociere conform legislaţiei în vigoare, în scopul obţinerii producţiei agricole;
b) producătorii agricoli, persoane fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale constituite potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008, cu modificările şi completările ulterioare, şi/sau persoane juridice, grupuri de producători recunoscute sau organizaţii de producători recunoscute, după caz, care sunt înregistraţi în Registrul naţional al exploataţiilor şi care deţin, cresc sau exploatează animale, individual sau în forme de asociere conform legislaţiei în vigoare, în scopul obţinerii producţiei agricole;
c) organizaţiile de îmbunătăţiri funciare şi federaţiile de organizaţii de îmbunătăţiri funciare înscrise în Registrul naţional al organizaţiilor de îmbunătăţiri funciare şi Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare, aşa cum sunt definite în Legea îmbunătăţirilor funciare nr. 138/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
d) organismele/organizaţiile de cercetare, respectiv universităţile, institutele şi staţiunile de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de finanţare, al căror scop principal este de a realiza cercetare fundamentală, cercetare industrială sau dezvoltare experimentală şi de a-şi face cunoscute rezultatele prin predare, publicare sau transfer de tehnologie.
În fiecare an, în luna decembrie, fermierii depun la APIA o cerere de acord prealabil pentru a beneficia de acest ajutor în anul următor.
ATENȚIE! Persoanele fizice pot fi acceptate ca potențiali beneficiari ai schemei dacă în termen de 60 de zile lucrătoare de la data primirii notificării privind acordul prealabil, dar nu mai târziu de data depunerii primei cereri trimestriale, se autorizează ca persoană fizică autorizată sau întreprindere individuală, conform OUG nr. 44/2008, cu modificările și completările ulterioare.
Mare parte din cei aproximativ 800.000 de fermieri, crescători de animale din România care solicită anual subvențiile APIA nu sunt fiscalizați, fiind în majoritate mici fermieri.