Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a anunțat astăzi data pentru plata subvențiilor APIA pentru crescătorii de bovine. În acest moment, pe listele de plată a avansului APIA sunt incluși doar crescătorii de oi și capre care beneficiază de sprijin cuplat zootehnic, subvenția europeană cu cel mai mare cuantum pe cap de animal.
"Pe agenda de lucru a instituției avem acum în derulare o activitate foarte importantă, este vorba de plata avansului pentru fermierii care au depus cererea unică de plată în campania 2021, este un moment mult așteptat de către fermierii noștri și vă spun că prin Hotărârea de Guvern 1053 au fost stabilite cuantumurile pe hectar pentru anul 2021 și cuantum sprijin cuplat ovine/caprine:
⦁ Schema de plată unică pe suprafață – 95,4751 euro/ha;
⦁ Plata redistributivă:
primul interval 1-5 ha inclusiv – 5,0000 euro/ha
al doilea interval peste 5 ha și până la 30 ha inclusiv – 48,1457 euro/ha
⦁ Plata pentru înverzire – 57,8931;
⦁ Plata pentru tinerii fermieri – 40,4514;
⦁ Sprijin cuplat în sectorul zootehnic pentru speciile ovine/caprine – 17,2430 euro/cap animal.
De ce avans APIA doar pentru crescătorii de ovine și caprine? Pentru că la bovine suntem încă în perioada de retenție până-n data de 17 noiembrie, astfel încât aceștia nu au cum să intre acum la plata avansului", a anunțat astăzi șeful APIA în cadrul videoconferinței organizată de Grupul de presă Bursa.
Deci, până-n data de 17 noiembrie 2021, pentru a-și încasa subvențiile din zootehnie, ajutorul național tranzitoriu, ANT bovine, și sprijin cuplat zootehnic, SCZ bovine, crescătorii trebuie să-și mențină animalele în exploatațiile declarate în cererea unică APIA pentru acest an. După expirarea datei de retenție, crescătorii vor putea fi incluși pe listele de plată APIA. Respectarea perioadei de retenție este o condiție obligatorie pentru încasarea subvențiilor APIA.
Fermierii, crescătorii de oi și/sau capre primesc un avans de 70% din plățile directe plus 85% din plățile compensatorii acordate pe măsurile de dezvoltare rurală.
Plata avansului APIA a început la data de 18 octombrie 2021, iar până astăzi, au fost autorizați la plată și plătiți mai mult cu 10.000 de fermieri prin comparație cu anul trecut, a subliniat Adrian Pintea.