Federaţia Europeană a Producătorilor de Furaje (FEFAC) a salutat aşa-numita „soluţie tehnică” propusă de Comisia Europeană în cazul importurilor de furaje, prin care se permit urme de material modificat genetic neaprobate încă pe teritoriul UE.
„Există în cele din urmă o definiţie analitică a «toleranţei zero», care continuă să fie solicitată din punct de vedere politic. Rezultatele testelor pe urme de organisme modificate genetic pot fi interpretate acum cu mai multă precizie şi sunt reproductibile”, susţine Patrick Vanden Avenne, preşedintele FEFAC.
Acesta a subliniat totodată riscurile iminente la care se supune sectorul zootehnic din Uniunea Europeană, din cauza legislaţiei restrictive în ceea ce priveşte culturile modificate genetic. „Producătorii de hrană pentru animale pot pierde accesul la porumbul din Brazilia şi SUA, în toamna anului 2011, şi, eventual, soia din Brazilia, în primăvara anului 2012, deoarece Uniunea Europeană nu a aprobat încă noile soiuri modificate genetic”, spune Vanden Avenne.
„UE trebuie să continue de urgenţă eforturile sale de a căuta sincronizarea deplină în ceea ce priveşte aprobările culturilor modificate genetic cu marile ţări exportatoare, pentru a proteja hrana animalelor şi a stimula competitivitatea sectorul zootehnic”, afirmă liderul producătorilor europeni de furaje.
Uniunea Europeană importă aproximativ 45 milioane tone de cereale pe an, majoritatea fiind boabe şi şrot de soia din Brazilia, Argentina şi Statele Unite, destinate pentru furaje. Majoritatea culturilor de soia din aceste ţări sunt modificate genetic.