NU ȘTIM CE MÂNCĂM! Aproape jumătate dintre alimentele pe care le consumăm conţin reziduuri de pesticide, iar limitele legale sunt depăşite cu 1,6 procente, potrivit unui raport al Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară.
Deputaţii europeni doresc să faciliteze înlocuirea pesticidelor chimice cu alternative biologice, după ce s-a constatat că aproximativ 45% din totalul alimentelor consumate pe teritoriul UE prezintă urme de pesticide. În aceste condiţii, autorităţile europene au solicitat încurajarea utilizării mai multor pesticide naturale şi, implicit, simplificarea şi accelerarea procesului de aprobare pentru folosirea lor.
"Este vorba despre organisme, virusuri, bacterii, nematode, care trebuie să treacă printr-un proces de certificare, care nu doar că durează mult, ci este şi foarte scump", a explicat Herbert Dorfmann, membru al comisiei pentru agricultură şi dezvoltare rurală şi unul dintre cei opt autori ai rezoluţiei privitoare la pesticide.
Până acum, doar şapte substanţe active catalogate ca fiind alternative "cu risc scăzut" au fost aprobate pentru utilizare în Ununea Europeană. Unele state membre refuză să autorizeze pesticidele alternative cu risc scăzut, pentru că le percep ca fiind ineficiente, fără să ia în considerare beneficiile lor pentru agricultura ecologică, mediu sau sănătate.
Deşi, cu ajutorul lor, plantele cresc mai rapid, pesticidele chimice implică riscuri importante pentru sănătatea umană, a animalelor şi a mediului înconjurător.