Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) va publica, din 18 noiembrie 2015, evaluările ştiinţifice emise de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA), a anunţat instituţia de control din România.
Începând cu data de 18 noiembrie, ANSVSA va posta pe pagina sa de web, într-un modul special dedicat, opiniile ştiinţifice emise de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA). Această decizie a fost luată de Autoritate, în calitate de autoritate competentă în domeniului siguranţei alimentelor din ţara noastră, pentru creşterea gradului de transparenţă şi a celui de informare a populaţiei. EFSA apelează la cunoştinţele de specialitate şi la opinia a sute de oameni de ştiinţă, cu scopul de a furniza factorilor de decizie din UE informaţiile necesare pentru protejarea consumatorilor, a animalelor şi a plantelor, se arată într-un comunicat al ANSVSA.
Prima evaluare ştiinţifică EFSA postată pe site-ul ANSVSA se referă la o evaluare a riscului şi o recenzie care actualizează cunoştinţele ştiinţifice privind toxicitatea glifosatului, substanţă chimică utilizată pe scară largă în produsele pesticide.
Potrivit ANSVSA, Comitetul Ştiinţific al EFSA şi Grupurile sale Ştiinţifice (Scientific Pannels) sunt compuse, fiecare, din maximum 21 de oameni de ştiinţă din toată Europa şi abordează un spectru larg de discipline. Experţii, provenind din universităţi, instituţii de cercetare şi de la autorităţile naţionale pentru siguranţa alimentară, pun la dispoziţia EFSA o multitudine de cunoştinţe ştiinţifice, gândire critică şi experienţă decizională practică, asigurând excelenţa ştiinţifică a consultanţei pe care o oferă Autoritatea.
Evaluările EFSA privind riscurile furnizează managerilor de risc şi forurilor europene de decizie (Comisia, Parlamentul şi Consiliul) fundamente ştiinţifice solide pentru definirea unor politici de măsuri legislative sau de reglementare, necesare pentru asigurarea unui înalt grad de protecţie a consumatorilor în privinţa siguranţei alimentare. EFSA nu participă însă la luarea deciziilor de management al riscurilor la nivel european, dar asistă structurile cu putere de decizie să ia deciziile respective, prin oferirea de consultanţă ştiinţifică adecvată, menţioneazăANSVSA.