Statele membre ale Uniunii Europene ar putea fi obligate să afişeze pe caserolele de carne proaspătă originea europeană şi locul de creştere şi de sacrificare a animalului.
Subiectul a fost negociat zilele trecute la nivel european, iar Comisia vrea ca acest sistem să fie agreat săptămâna viitoare. Propunerea CE se referă la etichetarea cărnii proaspete, preambalate, de porc, pui, oaie şi capră. „Sub umbrela unei legislaţii ce a fost agreată în 2011, Comisia trebuie să vină cu idei cu privire la etichetarea cărnii proaspete, preambalate, de porc, pui, oaie şi capră. Cu alte cuvinte, dacă este vorba de o măcelărie şi ai carnea scoasă de pe schelet, atunci nu este nicio problemă, însă dacă este vorba de un supermarket şi produsul este preambalat, dar în acelaşi timp proaspăt, răcit sau îngheţat, atunci vrem să avem reguli noi privind etichetarea”, a declarat Roger Waite, purtătorul de cuvânt al comisarului pentru Agricultură, Dacian Cioloş, într-un interviu acordat pentru Radio Iaşi.
Acesta a precizat că este vorba de o măsură obligatorie pentru fiecare stat membru. „Deja avem etichetarea obligatorie pentru carnea de vită, ce a fost introdusă după criza bolii vacii nebune în anii anii `90. Deci, de fiecare dată când cumperi carne proaspătă, există o etichetă cu precizările «animalul s-a născut în, crescut în şi sacrificat în ţara X». Ceea ce urmărim este să introducem măsuri similare pentru celelalte tipuri de carne. Însă, considerăm că menţiunea «născut în» nu este necesară, pentru că aceste animale nu trăiesc la fel de mult şi nu avem mecanismele de identificare şi trasabilitate pe care le avem, spre exemplu, în cazul bovinelor. Aşadar, ceea ce urmărim se rezumă la «crescut în» şi «sacrificat în», iar odată ce avem aceste elemente agreate, vom începe să le aplicăm după 18 luni. Important este să finalizăm cadrul legal până la finalul acestui an”, a spus Roger Waite.
Potrivit acestuia, măsura ar putea fi aplicată din primăvara anului 2015. „Ne gândim la aplicarea măsurii începând cu luna aprilie a anului 2015, pentru ca sectorul să aibă timp suficient să se pregătească pentru implementarea acestor reguli”, a mai spus purtătorul de cuvânt Roger Waite.