Preţul ouălor va rămâne neschimbat în perioada sărbătorilor pascale, chiar dacă în ultimul an a înregistrat o scădere cu 24%, în timp ce preţul furajelor a crescut cu 30 de procente, consideră preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), Ilie Van.
"Preţul ouălor pe piaţa românească înregistrează la ora actuală cel mai mic preţ din ultimii 10 ani. Dacă anul trecut, în preajma sărbătorilor pascale, ouăle se vindeau la poarta fermei, în medie, cu 0,3 lei bucata (fără TVA), acum preţul nu depăşeşte 0,22 lei pe bucată. La ora actuală, avem stocuri de ouă suficiente pentru a acoperi necesarul intern şi nu cred că preţul va suferi modificări în această perioadă", a declarat, pentru AGERPRES, Ilie Van.
Acesta a precizat că, deşi, în ultimii ani, oferta de ouă din ferme avicole a rămas aproape aceeaşi preţul a înregistrat o scădere cu peste 30 de procente.
Reprezentantul crescătorilor de păsări s-a arătat nemulţumit de importurile ilegale de ouă, care fac concurenţă neloială producătorilor români.
"Pe piaţa românească apar anual în aceste perioade ouă nemarcate din import, care, ulterior, sunt vândute la preţuri mult mai mari, întrucât sunt marcate cu elemente diferite de identificare faţă de sistemul de creştere al găinilor de la care provin. Avem promisiuni din partea ministrului Agriculturii şi preşedintelui ANSVSA că se vor organiza comisii mixte de control, împreună cu reprezentanţii Ministerului de Interne, pentru rezolvarea acestei probleme", a subliniat Ilie Van.
Cei aproximativ 12 milioane de locuitori urbani ai României consumă lunar circa 100 de milioane de ouă, dar în perioada sărbătorilor pascale consumul creşte cu circa 50%.
"În acest an, în lunile ianuarie şi februarie, oferta de ouă din ferme avicole a fost de 110 - 115 milioane de ouă, iar în această perioadă va creşte cu circa 30 de procente, respectiv până la 150 de milioane de ouă", a precizat preşedintele UCPR.
Pe lângă oferta industrială de ouă, în această perioadă apare şi cea din gospodăriile ţărăneşti, care ia în jur de 30% din piaţa industrială de ouă.
"Cele aproximativ 30 de milioane de găini din gospodăriile ţărăneşti produc masiv ouă, în jur de 450 de milioane de bucăţi pe lună, începând cu lunile martie-aprilie ale fiecărui an, din care ajung la orăşeni pe diferite canale circa 100 de milioane de ouă", a spus preşedintele UCPR.
În mod normal, cererea de ouă este acoperită aproape în totalitate de pe piaţa internă, importurile fiind sub 10% din producţia internă.
În România, există în prezent circa 150 de producători de ouă, dintre care 35 de mari producători, ce realizează 85% din producţia industrială românească. Producţia anuală de ouă se ridică la circa 1,36 de miliarde bucăţi.
UCPR are 100 de membri, societăţi avicole mari care realizează 75% din carnea de pasăre şi 80% din ouăle produse în sistem industrial în România.
Sursa: Agerpres