Exporturile de carne de porc din SUA au scăzut în cel de-al treilea trimestru al acestui an cu 10% faţă de perioada similară a anului trecut, a anunţat Departamentul American pentru Agricultură (USDA). Interesant este că şi importurile au crescut cu aceeaşi valoare, de 10%, cele din Canada scăzând cu nu mai puţin de 37%.
Numărul mai scăzut de purcei crescuţi în primăvara acestui an a redus puternic importul de animale vii din Canada, ceea ce a condus la o scădere a preţurilor într-o perioadă a anului când, de obicei, aceste valori creşteau.
În luna octombrie, preţurile la carnea de porc scad substanţial faţă de septembrie, dar, în acest an, în octombrie preţul a ajuns la 37,65 de dolari/cwt (1 cwt = 45,3 kilograme), ceva mai mare decât cel din septembrie, iar în cea de-a doua săptămână a lunii noiembrie preţul ajunsese deja la 39,99 dolari/cwt.
Conform datelor USDA, preţurile la carnea de porc au crescut de la cca. 34 - 36 dolari la cca. 36 - 38 dolari/cwt.
Preţurile pentru vânzările en-gros dau, de asemenea, semne de „înviorare”, după mai multe luni în care piaţa a stagnat. Conform datelor oficiale, preţurile la carcasa de porc au ajuns în prima jumătate a lunii noiembrie la 58,31 dolari/cwt, probabil stimulate şi de cererea în creştere pentru specialităţile de porc cumpărate de americani în perioada Crăciunului, dar şi de exporturile aflate în creştere.
Totuşi, în octombrie, preţul mediu a ajuns la 55,23 de dolari/cwt, în scădere faţă de luna precedentă.
Exporturi scăzute în trimestrul trei
Vânzările de carne de porc produsă în SUA către pieţele externe nu au avut o evoluţie prea bună în acest an. În cel de-al treilea trimestru al acestui an, vânzările au scăzut cu 10%, criza economică fiind, cel mai probabil, principalul motiv al scăderii.
Pe principalele pieţe unde carnea fermierilor americani ajungea s-au înregistrat scăderi ale veniturilor populaţiei şi firmelor, creşteri ale şomajului, toate acestea conducând la scăderea cererii de carne în general şi a celei de porc în special.
Pe lista ţărilor în care, în ciuda crizei, au fost înregistrate rezultate bune, se află Australia, Taiwan, Filipine şi Republica Dominicană.