Experţi din peste 75 de state membre ale Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) au discutat săptămâna trecută, la Roma, despre viitoarele provocări pe care omenirea trebuie să le treacă în următorii ani pentru a evita o criză mondială a alimentelor.
Deşi s-a convenit că, pentru moment, nu există un pericolol iminent în acest sens, specialiştii din domeniu sunt îngrijoraţi de creşterea neaşteptată a preţurilor, care „reprezintă o ameninţare majoră la adresa securităţii alimentare”.
Astfel, s-a propus explorarea unor noi măsuri pentru a verifica volatilitatea preţurilor alimentelor şi de a gestiona riscurile asociate. Experţii ONU susţin că pe piaţa cerealelor există încă un echilibru între cerere şi ofertă la nivel global, însă „răspunsul politic şi comportamentul speculativ nejustificat au influenţat creşterea preţurilor”. Potrivit FAO, din luna iulie preţul la grâu a crescut cu 60-80 la sută, iar la porumb cu aproximativ 40 procente, în timp ce cotaţia orezului a crescut cu doar 7%. Chiar şi aşa, preţurile sunt cu o treime sub maximul istoric înregistrat în 2008.
În 2010, la nivel mondial, este prognozată o producţie la cereale de 2.239 milioane tone, cu numai un procent sub valoarea obţinută anul trecut.
Întâlnirea ONU a fost organizată în contextul în care Rusia a interzis exporturile de cereale din cauza secetei din această vară, iar în Mozambic au avut loc revolte din cauza lipsei alimentelor, în care şi-au pierdut viaţa mai multe persoane.