Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, consideră că preţurile produselor agroalimentare din România sunt influenţate de situaţia de pe piaţa mondială, dar şi de organizarea lanţului agroalimentar autohton.
'Preţurile produselor agroalimentare din România sunt influenţate atât de situaţia de pe piaţa mondială, dar şi modul cum funcţionează filiera din România, de transparentizarea şi organizarea lanţului agroalimentar', a declarat, vineri, Dacian Cioloş.
Potrivit acestuia, pe piaţa autohtonă ar fi utile elementele din codul de bune practici din sectorul agroalimentar pentru cunoaşterea modului de repartizare a valorii adăugate de la producător şi preţul cu care ajunge produsul la consumator.
'România are o marjă de manevră pe filiera agroalimentară, pe transparenţa pieţei dar şi pe rezolvarea problemei vânzărilor la negru Şi la nivel european sunt discuţii cu alţi comisari pe acest segment, (...) dar unul esenţial care va fi tradus şi în PAC este organizarea producătorilor agricoli. Consider că un preţ mai bun la producător se poate obţine prin negociere şi poţi negocia mai uşor când eşti organizat. În UE sunt ţări care au 50-60% din producţia agricolă comercializată prin sistemul de cooperativă sau organizaţii şi grupuri de producaători. Ori în România există aici marja de manevră', a explicat comisarul european.
Cioloş a subliniat că în afară de influneţele mondiale asupra preţurilor la alimente există şi o creştere structurală a preţurilor, pentru că oferta este mai mare decât cererea.
'E o problemă care ar trebui rezolvată prin creşterea producţiei agricole la nivel global. Sunt de asemenea probleme care ţin de informaţia de pe piaţă privind cantităţile de produse alimentare, de stocurile existente, de stocurile repartizate în lume dar şi de anumite decizii luate de ţări mari producătoare cum ar cazul Rusiei şi Ucrainei care au stopat la un moment dat exportul de cereale. Toate acestea au un impact asupra preţurilor la alimente, pentru că stimulează tranzacţiile pe piaţă şi speculaţiile cu produse alimentare', a mai adăugat Cioloş.
Producătorii autohtoni avertizează că 2011 va fi anul scumpirilor, afirmând că preţurile vor creşte tot mai mult la pâine, lapte, ulei. Luna trecută, alimentele s-au scumpit pe piaţa românească în medie cu 7%, cea mai mare scumpire fiind înregistrată la carne.
Sursa: Agerpres