SĂ SE PUBLICE NIVELUL PESTICIDELOR. Recent, a apărut o poveste tulbure despre nivelul mare al pesticidelor din legumele și fructele românești. Marfa producătorilor români ar fi fost refuzată de supermarketuri pe motiv că nu corespunde vizual și nu are analizele la zi. Agenția Fitosanitară ar putea fi obligată să publice periodic date despre concentrația pesticidelor din produsele românești, dar și despre a celor din import.
În ultimele zile, mass-media a difuzat o ştire potrivit căreia legumele şi fructele româneşti conţin cantităţi mari de pesticide şi sunt periculoase pentru consumatori. Astfel de informaţii trebuie clarificate urgent de către autorităţi atât pentru siguranţa consumatorului, cât şi pentru că aduc prejudicii mari, financiare şi de imagine, producătorilor români.
Ar trebui ca Ministerul Agriculturii să difuzeze lunar sau trimestrial o situaţie reală privind concentraţia de pesticide în legumele şi fructele româneşti bazată pe analizele făcute de Agenţia Fitosanitară, singura agenţie acreditată pentru efectuarea unor astfel de analize.
Ministerul Agriculturii trebuie să ia măsuri astfel încât producătorii români, grav afectaţi de secetă şi de întârzierea plăţii subvenţiilor, să nu aibă de suferit din cauză că marfa lor nu este pusă la vânzare de marile lanțuri de magazine, spune Horațiu Raicu, secretarul general al Federației AGROSTAR, într-un comunicat trimis redacției noastre.
Acesta a adăugat că marfa producătorilor români a fost refuzată de supermarketuri pentru că nu corespunde din punct de vedere vizual și nu are analizele la zi.
Marți, 6 septembrie, Ministerul Agriculturii a subliniat într-un comunicat că reziduurile de pesticide din legumele și fructele româneşti nu prezintă niciun risc pentru consumatori!
Legumele şi fructele produse în România sunt controlate din punct de vedere al reziduurilor de pesticide în concordanţă cu prevederile europene. Inspectorii fitosanitari din cadrul oficiilor fitosanitare prelevează probe conform calendarului de prelevare şi le transmit laboratoarelor pentru a fi analizate. La prelevarea probelor se respectă cu strictețe prevederile Ordinului MADR nr. 1256/2005 pentru aprobarea metodelor de prelevare a probelor de plante şi produse vegetale în vederea efectuării analizelor de laborator pentru determinarea oficială a nivelului de reziduuri de pesticide. Analizele chimice sunt realizate în concordanţă cu sistemul de asigurare al calităţii ISO 17025/2005 şi metodele de analiză sunt validate. Pentru asigurarea calităţii analizelor, laboratoarele ACREDITATE RENAR participă anual la teste de competenţe europene organizate de laboratoarele europene de referinţa în domeniu.
România, prin Autoritatea Naţională Fitosanitară, dispune de laboratoare dotate cu echipamente performante care pot determina reziduuri de pesticide la nivel de “urme de pesticide”, iar rezultatele acestor controale sunt în parametrii ceruți de legislația în vigoare.
Conținutul de reziduuri de pesticide, în limitele prevăzute de legislația europeană nu trebuie să afecteze comercializarea produselor românești.
Hipermarketurile şi supermarketurile solicită aceste buletine de analiză şi astfel se asigură că produsele sunt conforme.
Din rapoartele de monitorizare realizate anual de către Autoritatea Naţională Fitosanitară rezultă că procentele produselor cu reziduuri de pesticide sunt sub limita maximă admisă, deci nu prezintă nici un risc pentru consumatori. Rapoartele publicate prezintă în mod obiectiv rezultatele, dar interpretarea trebuie să fie una corectă. Nu orice conţinut de reziduu de pesticid înseamnă şi pericol pentru sănătatea umană.
Periculoase sunt într-adevăr doar cele ale căror valori depășesc limita maximă admisă. Rezultatele obţinute la aceste controale se înscriu în media la nivel european. Fiind vorba de produse convenționale şi nu ecologice este evident că acestea conțin reziduuri de pesticide, dar care nu depăşesc limita maximă admisă de legislația în vigoare, scrie Ministerul Agriculturii în comunicatul transmis și redacției noastre.