România are o mare problemă din punct de vedere al organizării în sectorul de legume și fructe, în condițiile în care la ora actuală există doar 20 de organizații de producători, spune ministrul Agriculturii, Achim Irimescu. Unul dintre dezavantaje este că acești fermieri pierd subvenții europene, care sunt acordate prin intermediul formelor asociative ale producătorilor agricoli.
Acesta a participat luni, 1 februarie 2016, la lansarea Caravanei privind asocierea fermierilor din sectorul horticol, organizată la Piața de Gros Abundia, de către Ambasada Olandei la București.
La Bruxelles au fost multe discuții privind slaba organizare în țările Europei Centrale și de Est. Nu este doar cazul României, nici chiar Polonia nu stă foarte bine, iar subvențiile europene sau sprijinul european se acordă prin intermediul organizațiilor de producători. Din păcate, în România, avem puține organizații de producători în acest sector, în jur de 20 de organizații. Cea mai importantă a avut în anii de la aderare investiții pe fonduri europene și naționale undeva la 16-17 milioane lei, iar cifra de afaceri a organizației celei mai importante este de 70 de milioane de lei anual. O cifră îmbucurătoare, dar este un caz unic, pentru că ceilalți sunt de mică capacitate, a spus ministrul Agriculturii, citat de Agerpres.
Olanda, numărul doi în lume la exportul de fructe și legume, deși are sub două milioane ha de teren agricol
În opinia acestuia, România are de învățat din experiența Olandei, în condițiile în care această țară este al doilea exportator al lumii pe fructe și legume, deși deține o suprafață agricolă redusă, sub două milioane de hectare.
Olanda este numărul doi în lume la exportul de fructe și legume și în general la produse agroalimentare, deși are o suprafață agricolă de mai puțin de două milioane de hectare. Are o suprafață cât 4-5 județe ale României, dar este suprinzător de performantă. Avem foarte multe de învățat de la acest stat membru, care deține și președinția Uniunii Europene. Olanda a reușit să aducă experți de bună calitate, iar modelele prezentate aici și tehnologiile denotă faptul că este în top în acest sector. Cu sprijinul lor cred că vom putea să punem în practică, în câțiva ani, acest potențial al României despre care vorbim. Credem că dacă ne inspirăm din experiența dânșilor, vom reuși să progresăm pentru că, în ziua de azi, fără asociații și fără cooperative nu se poate progresa (...), a subliniat Achim Irimescu.
Ambasada Olandei la București organizează, în perioada 1-4 februarie 2016, Caravana „Importanța asocierii pentru succesul de piață al fermierilor din sectorul horticol”, care se va desfășura în patru zone de referință pentru sector. După București, Caravana va ajunge la Ruse (Bulgaria), Tecuci (jud. Galați) și Iași. Experții Olandezi vor împărtăși fermierilor români experiența lor în acest sector și rolul asocierii producătorilor agricoli, mai notează Agerpres.