Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a făcut o precizare privind iniţierea proiectului de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea criteriilor şi a procentului de majorare a salariului de bază ce urmează a fi acordat personalului Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.
Astfel, potrivit MADR, prin Legea nr. 479/2006 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.71/2006 pentru modificarea şi completarea Legii nr.1/2004 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură s-a modificat art.7 din legea de bază după cum urmează:
"Art. 7. - Funcţionarii publici şi personalul contractual din cadrul Agenţiei şi sucursalelor judeţene ale acesteia beneficiază de majorarea salariilor de bază cu 75%."
De la majorare procentuală la clase de salarizare
La momentul respectiv legiuitorul a considerat că APIA funcţionează ca un organism unitar, cu un domeniu de activitate foarte bine definit, în care toate compartimentele contribuie, în baza atribuţiilor stabilite, la realizarea obiectivelor prevăzute prin actul normativ de înfiinţare şi organizare, fapt pentru care tot personalul, atât de la nivel central cât şi teritorial, trebuie să beneficieze de majorarea salariilor de bază cu 75%.
Modificarea legislativă iniţiată a fost determinată de necesitatea sincronizării prevederilor HG nr. 606/2009 pentru aplicarea Legii nr.490/2004 privind stimularea financiară a personalului care gestionează fonduri comunitare şi a Legii nr. 1/2004 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, cu dispoziţiile Legii - cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice - în ceea ce priveşte stabilirea criteriilor în baza cărora salariaţii APIA beneficiază de clase de salarizare (stabilite de Legea nr. 284/2010) şi nu de procent de majorare a salariului de bază.
Majorarea se diminuează de la 75% la 62,5%
MADR susţine că aplicarea noului criteriu normativ pentru stabilirea salariului de bază rezultat în urma evaluării performanţelor profesionale individuale determină în fapt diminuarea majorării salariale de la 75 % conform art.7 din Legea nr. 1/2004 până la 62,5%, ca urmare a acordării claselor de salarizare stabilite prin Legea nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice.
În comunicatul MADR este precizat că această modificare nu atrage nicio creştere salarială, aspect reliefat şi în Nota de fundamentare – Secţiunea a 4-a, după cum urmează „Prezentul proiect de hotărâre a Guvernului nu are impact asupra bugetului general consolidat, atât pe termen scurt, pentru anul curent, cât şi pe termen lung ( pe 5 ani)”, fiind vorba strict de o armonizare a prevederilor normative din Legea nr. 284/2010 cu dispoziţiile Hotărârii Guvernului nr. 606/2009.
MADR retrage de pe site-ul oficial proiectul de hotărâre de guvern pentru clarificări
„Cele 160 de persoane menţionate în Nota de Fundamentare la secţiunea a 4-a – Impactul financiar asupra bugetului general consolidat, reprezintă personalul din cadrul MADR care îndeplineşte funcţii de programare, coordonare, monitorizare, raportare a asistenţei financiare nerambursabile comunitare precum şi funcţii de control şi control ex-post privind gestionarea fondurilor europene”, se arată în precizarea MADR.
De asemenea, este menţionat faptul că proiectul de HG este în evaluare şi va fi retras de pe site-ul www.madr.ro precum şi din circuitul de avizare pentru clarificările menţionate mai sus.