Adama
Vinasa Rompak

Cercetare fără finanţare = executare!

Publicat: 13 august 2015 - 15:02
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu - Şişeşti” (ASAS) a cerut ministrului de Finanţe şi ministrului Agriculturii deschiderea finanţării către unităţile de cercetare din agricultură şi anularea tuturor datoriilor acestora, pentru a evita distrugerea cercetării agricole. Potrivit conducerii ASAS, mai multe unităţi cheie în programe de cercetare naţionale sunt deja executate silit de către ANAF.

Într-o scrisoare deschisă transmisă la finalul lunii iulie 2015 şefului MADR, Daniel Constantin şi ministrului Finanţelor, Eugen Teodorovici, conducerea ASAS a cerut ridicarea restricţiilor de finanţare bugetară a unităţilor de cercetare agricolă prin eliminarea art. 31 din Legea Bugetului pe 2015, precum şi anularea tuturor arieratelor acestor unităţi.

În plus, potrivit lui Gheorghe Sin, preşedintele ASAS, câteva unităţi de cercetare ar avea de primit 6 mil. lei, reprezentând restanţe de plată, majoritatea din salarii, ale MADR către respectivele unităţi de cercetare agricolă. „Deocamdată nu am primit nici un răspuns de la nici un minister. Ştiu că Ministerul Agriculturii a primit bani la rectificarea bugetară, dar nouă nu ni s-a comunicat dacă Academia beneficiază sau nu de vreo sumă”, ne-a spus Gheorghe Sin, la aproape două săptâmâni după rectificarea bugetului pe 2015.

Reţeta falimentului unităţilor de cercetare agricolă

Se dă o lege pe care iniţiatorul nu o respectă. Se condiţionează finanţarea unităţilor de cercetare de aplicarea respectivei legi. Excluse de la finanţarea de stat, unităţile acumulează datorii, ceea ce le împiedică să acceseze proiecte de cercetare şi alte surse de finanţare. Final: executare silită.

Sunt două legi organice care reglementează activitatea de cercetare agricolă: Legea 45/2009 şi Legea 72/2011. Legea 45 din 2009 prevede ca pentru fiecare unitate de cecetare să se emită câte o hotărâre de Guvern care reglementează activitatea fiecărei unităţi. Sigur că toate unităţile au hotărâri de funcţionare, dar ele trebuiau modificate şi actualizate conform legii, ori acest lucru s-a întâmplat numai pentru Staţiunea de Creştere a Bovinelor Dancu din Iaşi şi pentru Institutul de Economie Agrară”, explică Gheorghe Sin.

Conducerea ASAS susţine că vina se găseşte în două locuri: „la MADR, care nu a reuşit să completeze fişa paşaport a Notei de fundamentare şi la MFP, care a condiţionat semnarea HG de existenţa cadastrului pentru patrimoniul public şi privat al statului, în condiţiile în care cele două ministere nu numai că nu au asigurat sursele financiare pentru executarea cadastrului, dar au blocat finanţarea în totalitatea ei către sistemul de cercetare din agricultură”.

Cercetare agricolă_b

 Unităţi cheie în programe naţionale sunt executate silit

Preşedintele ASAS susţine că valoarea datoriilor unităţilor de cercetare agricolă se ridică la cca. 150 mil. lei, dar „se pare că nu vor putea fi acoperite la această dată”. Potrivit lui Gheorghe Sin, în această situaţie sunt cca. 40 de unităţi de cercetare agricolă, dintr-un total de 60 de unităţi. „Fără anularea arieratelor, unităţile de cercetare nu pot participa la competiţii pentru proiecte de cercetare, nu pot accesa proiecte din PNDR 2014 - 2020 (...)”, afirmă conducerea ASAS.

Potrivit ASAS, unităţi cheie în programe de cercetare naţionale precum programul pomicol, viticol, cel din domeniul ovinelor şi caprinelor, pajişti etc. sunt afectate de arierate şi chiar de presiunea executărilor silite de către ANAF (SCDP Bistriţa, ICD Mărăcineni, INCDCOC Palas, SCDCOC Caransebeş, SCDVV Iaşi etc.).

MADR încă lucrează la proiectul de reorganizare a cercetării agricole. Ministrul Constantin vrea doar patru institute de cercetare

România ar trebui să rămână cu doar patru mari institute de cercetare agricolă, respectiv pe producție vegetală, horticultură-legumicultură, zootehnie și îmbunătățiri funciare, declara ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, în primăvara lui 2015.

„Ministerul lucrează şi acum la acest proiect. Suntem în continuare în discuţii. Poziţia noastră este ca unităţile care nu mai au activitate să fie desfiinţate, iar cele care au potenţial să fie sprijinite. Mai avem propuneri de a fuziona nişte unităţi. (...) Am trimis celor două ministere (Ministerului Agriculturii şi Ministerului Finanţelor - n.red) o listă cu 12 unităţi care am solicitat de mai mult de 10 ani să fie desfiinţate, deoarece nu mai au nici personal, nici activitate, au numai patrimoniu care se deteriorează pe zi ce trece, dar acest lucru nu s-a întâmplat”, ne-a mai spus preşedintele ASAS, Gheorghe Sin.

Citiţi detalii în Revista Ferma, ediţia 15-31 august 2015, care apare pe piaţă după jumătatea lunii august.

Vizualizat: 1711 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

ASAS: Bază de date privind oferta de inovare

ASAS: Bază de date privind oferta de inovare

Aceasta va facilita fermierilor implementarea Submăsurii 16.1. din PNDR 2014-2020 - "Sprijin pentru înfiinţarea şi funcţionarea grupurilor operaţionale (GO), pentru dezvoltarea de proiecte-pilot, noi produse".

ASAS revine cu Drept la replică pentru Secretarul General AGROSTAR Horațiu Raicu. Vezi mesajul cercetătorilor!

ASAS revine cu Drept la replică pentru Secretarul General AGROSTAR Horațiu Raicu. Vezi mesajul cercetătorilor!

Săptămâna trecută, Federaţia AGROSTAR solicita scoaterea staţiunilor de cercetare agricolă de sub tutela Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS), restructurarea acestora şi autofinanţarea pe baza proiectelor.

ASAS: Cercetarea românească oferă material săditor pomicol şi viticol pentru plantările de primăvară

ASAS: Cercetarea românească oferă material săditor pomicol şi viticol pentru plantările de primăvară

Institutele şi staţiunile de cercetare – dezvoltare agricolă, din structura Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu-Şişeşti" Bucureşti are pregătit pentru pomicultori şi viticultori material săditor - pomi fructiferi, viţă-de-vie şi arbuşti fructiferi - altoiţi pentru înfiinţarea de plantaţii comerciale şi gospodăreşti.

AGROSTAR cere scoaterea staţiunilor de cercetare agricolă de sub tutela ASAS

AGROSTAR cere scoaterea staţiunilor de cercetare agricolă de sub tutela ASAS

Federaţia AGROSTAR cere scoaterea staţiunilor de cercetare agricolă de sub tutela Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS), restructurarea acestora şi autofinanţarea pe baza proiectelor.

MADR vizează restructurarea ASAS şi înfiinţarea a patru institute naţionale

MADR vizează restructurarea ASAS şi înfiinţarea a patru institute naţionale

Prezent la Galaţi la Conferinţa regională cu tema “Satul românesc are viitor!”, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a răspuns la întrebările adresate de noi privind situaţia terenului de 2.815 ha din Insula Mare a Brăilei transferat de la ASAS către Consiliului Judeţean Brăila şi restructurarea cercetării agricole.  

Alte articole in aceasta categorie

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

11 decembrie 2024 - 06:35

Termen limită 16 decembrie 2024! Mai sunt 5 zile pentru a depune la Agenția de PLăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2025, cereri avizate de către Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ).

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

10 decembrie 2024 - 19:30

"În această perioadă am intensificat controalele la nivel național datorită faptului că rolul Autorității Național Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor este acela de a se asigura că tot ce ajunge pe masa consumatorului sunt produse bune și sigure pentru consum. Spun acest lucru pentru că este important ca populația să achiziționeze produse autorizate și produse doar din unități autorizate și înregistrate sanitar-veterinar," a declarat astăzi Alexandru Bociu, președintele ANSVSA.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

10 decembrie 2024 - 09:23

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 09 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 86.876.021,88 euro (432.236.764,28 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 414.753 fermieri, astfel:

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii