Ultimele date culese de pe piaţa mondială a brânzeturilor arată că situaţia este tot mai bună în domeniu.
Preţurile sunt în creştere la toate tipurile principale de brânză „brand”.
După un an dezastruos pentru preţurile la brânzeturile de tip Grana Padano, Parmigiano Reggiano, Edamer şi Cheddar, anul 2010 promite să fie unul mai mult decât profitabil pentru prelucrătorii din domeniul lactatelor.
Analiza preţurilor practicate la vânzarea en gros de asemenea produse arată că cea mai importantă creştere are loc la brânza de tip Cheddar, practicate în zona Oceania. Astfel, estimările pentru luna februarie a acestui an arată o evoluţie pozitivă de peste 50% a preţurilor, până la valoarea de 2,9 euro pentru kilogramul de Cheddar.
Creşterea vine după una similară înregistrată în luna februarie. Destul de bine stau preţurile şi la Parmigiano Reggiano, cu creşteri estimate de 18%, până la valoarea de 8,5 euro pe kilogramul de brânzeturi, preţuri en gros.
La Edamer creşterea pentru februarie se estimează că va fi de 15%, până la 2,8 euro per kilogramul de brânză. Cel mai puţin vor creşte preţurile la brânzeturile de tip Grana Padano, aici evoluţia pozitivă va fi de doar 4,74%, până la valoarea de 6,075 euro pe kilogram de produs vândut en gros.
Din analiza cifrelor aferente tabelelor alăturate se poate observa foarte clar scăderea în 2009, în toate lunile, la toate cele patru tipuri de brânzeturi dar şi evoluţia pozitivă pentru anul în curs.