325 euro este sprijinul cuplat, introdus de anul acesta, pentru un hectar cultivat cu soia. Suma se adună cu plata pe suprafață. Banii i-au convins pe fermieri să cultive cu 15.000 ha în plus față de suprafața cultivată anul trecut. Din 2016, vor încasa sprijinul cuplat doar fermierii care folosesc sămânță românească.
În 2014, culturile de soia se întindeau pe 75.000 ha. Daniel Constantin spune că anul acesta s-a cultivat soia pe 90.000 ha. În aceste condiții, se va diminua sprijinul cuplat?
Cuantumul sprijinului cuplat scade doar dacă vor fi suprafețe mai mari decât am estimat. Din câte știu, deocamdată, nu s-a ajuns la suprafața estimată de noi, aceasta e mai mare. Mi-aș dori să crească suprafața și ne ocupăm să redistribuim bani din altă parte astfel încât să facem față, promite Daniel Constantin.
Ministrul Agriculturii a mai spus că, pentru 2015, există derogare și fermierii care au cultivat soia vor primi sprijinul cuplat chiar dacă nu au folosit sămânță românească certificată. Din anul 2016, toți cei care vor să beneficieze de sprijinul cuplat de 325 de euro, peste cei 150 de euro/ha sau 160, cât va fi cuantumul plății pe suprafață anul acesta, vor trebui să folosească sămânță românească certificată.
Cât privește cultivarea în țara noastră de soia modificată sau nemodificată genetic este o altă dezbatere, spune ministrul. Nini Săpunaru, președintele Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților face lobby, de câte ori are prilejul, pentru cultivarea de soia modificată genetic. Parlamentarul susține că România este pregătită pentru așa ceva.