Data oficială a semnării declaraţiei pentru Asociaţia Soia Dunăreană a fost pe 18 ianuarie, în perioada Săptămânii verzi derulate la Berlin, a declarat Achim Irimescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
„Data oficială de semnare a declaraţiei a fost în 18 ianuarie, în marja Săptămânii verzi de la Berlin. A fost nevoie şi de opinia mediului academic din România şi a producătorilor. Mediul academic a spus că nu vede niciun fel de problemă în a semna această declaraţie care presupune de fapt încurajarea producţiei de soia nemodificată genetic în 17 ţări din zona bazinului dunărean. România este a noua ţară care semnează această declaraţie, după Austria, Italia, Ungaria, Bosnia Herţegovina, Serbia, Croaţia, Slovenia, Elveţia şi Polonia. Germania va semna şi ea. Deocamdată a semnat Landul Bavaria. Urmează să se pronunţe şi Bulgaria şi Slovacia”, a precizat Achim Irimescu.
Iniţiativa a avut la bază dorinţa de a se substitui importurile de soia nemodificată genetic, în contextul în care interesul consumatorilor a crescut pentru acest segment. „Se importă anual 7 milioane de tone de soia nemodificată genetic. Iniţiativa îşi propune să încurajeze producţia de soia nemodificată genetic inclusiv prin dezvoltarea prin cercetare a unor soiuri performante (producţie şi tratamente). Deja a fost contactat Institutul de la Fundulea. Se intenţionează ca 2 euro/tonă din producţia de soia nemodificată genetic să fie direcţionaţi către cercetare”, a declarat Achim Irimescu. Randamentul prducţiei de soia în România era destul de redus. „Anul trecut au fost cultivate 79.000 hectare cu soia, cu o productie de 98.000 tone. Producţia medie în România este de maxim 2 tone/hectar. Partenerii din Austria spun că au obţinut producţii şi de 6 tone/hectar. Soia este o plantă care consumă foarte multă apă. Austria obţine 100.000 tone de soia nemodoficată genetic în fiecare an”, a completat secretarul de stat.
Matthias Krön, preşedintele Asociaţiei Danube Soja, a precizat că „nu există încă un Guvern al unei ţări care a refuzat să semneze declaraţia, ci doar doar guverne cu care nu a fost suficient timp pentru discuţii”. Asociaţia Danube Soja a luat fiinţă în aprilie 2012 şI au existat ţări precum Slovacia, Bulgaria, Ucraina, Cehia, Republica Moldova cu care încă nu au fost purtate discuţii. Asociaţia are în prezent 50 de membri, din toate verigile lanţului de producţie, de la producători de seminţe, cultivatori, procesatori, până la comercianţi, chiar marile lanţuri de retail. Acest lucru practic crează o legătură directă între fermier şi consumator, care se va reflecta chiar într-un preţ mai bun.
„Europa importă în prezent 35 milioane tone de soia. Pentru a produce această cantitate, avem nevoie de un teren cu suprafaţa Germaniei, iar producţia la ora actuală în Europa este de numai 2% din ceea ce avem nevoie. Dacă de mâine nu mai ajung vapoarele din Argentina şi Brazilia, practic nu am mai avea creşterea animalelor în Europa. De asemenea, faptul că se importă atât de masiv din Brazilia şi Argentina mai ridică probleme. Nu numai că sunt boabe de soia modificate genetic, dar se cultivă pe suprafeţe care înainte aparţineau pădurilor tropicale”, a explicat Matthias Krön necesitatea iniţiativei în Europa.