Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) anunță, printr-un nou proiect de ordonanță de urgență, amenzi de până la 3.000 de lei pentru crescătorii de ovine, persoane fizice, care țin porci la stâne și de până la 5.000 de lei în cazul persoanelor juridice. Aceeași interdicție este aplicată și fermelor vegetale.
"Este interzisă creșterea porcinelor în exploatații în aer liber tip stâne, tabere de vară, cantoane silvice, cantoane de pe lângă diguri, societăți agricole vegetale", avertizează ANSVSA în Programul pentru supravegherea, prevenirea și controlul pestei porcine africane în România, stabilit prin ordonanță de urgență.
De asemenea, ANSVSA limitează creșterea sau achiziționarea porcinelor în perioada în care pe teritoriul României este confirmată pesta porcină africană.
"Exploatațiile noncomerciale (gospodăriile țărănești, de exemplu) de porcine achiziţionează porcinele pentru îngrășare și sacrificare pentru consum în gospodăria proprie de la exploatații comerciale, direct sau prin intermediul mijlocitorilor de afaceri cu animale vii, cu respectarea legislației sanitar - veterinare. "
Nerespectarea acestor două reguli, adică încălcarea interdicției de creștere a porcilor la stâne, tabere de vară, etc., și achiziționarea porcilor de către gospodăriile țărănești din altă parte decât de la exploatațiile comerciale se sancționează cu amenzi de la 1.500 de lei la 3.000 de lei în cazul persoanelor fizice, iar dacă oierul, spre exemplu, care crește porci la stână deși nu are voie, este persoană juridică, amenda începe de la 3.000 de lei și crește la 5.000 de lei, la fel și-n cazul fermelor vegetale.
Proiectul de ordonanță de uregență ANSVSA stabilește tipurile de exploatații de creșterea a porcilor și cine are voie să crească porci.
Tipuri de exploatații de porcine:
a) exploataţii noncomerciale;
b) exploataţii comerciale organizate în funcţie de specificul acestora,respectiv de tip familial şi profesional;
c) crescătorii de vânat şi/sau complexuri de vânătoare, organizate în condițiile stabilite de Ordonanţa Guvernului nr. 81/2004 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea crescătoriilor de vânat şi a complexurilor de vânătoare, aprobată cu modificări prin Legea nr. 486/2004.
Creșterea porcinelor poate fi făcută de către:
a) persoane fizice în cadrul exploataţiilor noncomerciale, înregistrate în Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor - SNIIA, cu respectarea normelor de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației. Porcinele sunt crescute numai pentru îngrăşare, nu se
comercializează, iar reproducția acestora în aceste exploataţii este interzisă. Carnea și produsele din carne rezultate în urma sacrificării porcinelor sunt destinate exclusiv consumului în gospodaria proprie;
b) persoane fizice în cadrul exploataţiilor comerciale de tip familial, înregistrate în SNIIA, autorizate sanitar - veterinar, care cresc porcine atât pentru consum familial, cât şi pentru comercializare, în baza atestatului de producător și a carnetului de comercializare, conform art. 8 alin. (6) din Legea nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol, cu modificările și completările ulterioare, către exploataţii noncomerciale și comerciale de tip familial, precum și către abatoare, cu respectarea legislației în vigoare;
c) persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, persoane juridice, în cadrul exploataţiilor comerciale de tip familial, înregistrate în SNIIA, autorizate sanitar - veterinar;
d) persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, persoane juridice, în cadrul exploataţiilor comerciale, înregistrate în SNIIA, autorizate sanitar - veterinar, care cresc în sistem semideschis rase autohtone.
e) persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, persoane juridice în cadrul exploataţiilor comerciale profesionale, înregistrate în SNIIA, autorizate sanitar - veterinar;
f) deţinătorii crescătoriilor de vânat şi/sau complexurilor de vânătoare, înregistrate în SNIIA, autorizate sanitar – veterinar.
Proiectul de Ordonanță de Urgență este publicat pe site-ul oficial ANSVSA.