Adama
Vinasa Rompak

Ordin MADR! Controlul în fermele de animale care iau bani în plus la subvențiile APIA!

Publicat: 09 decembrie 2024 - 09:56
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Fermele de animale care beneficiază de plăți compensatorii acordate în cadrul fostului Pachet 8, Măsura 10 agro-mediu și climă, actuala intervenție DR-03, sunt supuse controlului. Cum se fac verificările în aceste ferme? În Monitorul Oficial a fost publicat vineri, 6 decembrie 2024, un Ordin MADR care reglementează acest aspect.

Sunt crescători de animale care încă nu și-au încheiat angajamentul pentru 5 ani semnat cu Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură pentru Pachetul 8 Rase autohtone în pericol de abandon,Măsura 10 agro-mediu și climă din PNDR, așa că Ordinul MADR se referă atât la acest Pachet, cât și la noua intervenție DR-03 prin care se acordă tot plăți compensatorii pentru rasele autohtone de ovine, bovine, ecvidee, porcine în risc de abandon. Care este scopul controlului, cine face verificările, ce obligații au crescătorii de animale?

Scopul controlului pe teren
Scopul controlului este acela de a verifica respectarea angajamentelor voluntare privind creşterea femelelor adulte de reproducţie din rasele locale în pericol de abandon privind cele trei seturi de cerinţe:
cerinţele de bază, și activitatea minimă.
condiţiile de eligibilitate,
cerinţele specifice ale angajamentelor,

afir bani animale_b

Cerinţele de bază, activitatea minimă, condiţiile de eligibilitate şi cerinţele specifice pentru P8-M.10 și intervenția DR-03, care sunt controlate de Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ), sunt următoarele:
Cerințe de bază (P8-M.10 și DR-03):
1.Obligaţia ca animalele să fie din rasă pură înscrise în secţiunea principală a registrului genealogic al rasei respective (P8-M.10) / Obligaţia ca animalele să fie înscrise în secţiunea principală a registrului genealogic al rasei respective (DR-03);
2.Obligaţia identificării animalelor;
3.Obligaţia ca animalele să fie cuprinse în Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ecvideelor, ovinelor şi caprinelor, aprobat prin HG nr.1156/2013 pentru aprobarea acţiunilor sanitar-veterinare cuprinse în Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor şiecvideelor, a acţiunilor prevăzute în Programul de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor, precum şi a tarifelor aferente acestora;
4.Obligaţia beneficiarului de a efectua activitate minimă cu animalele angajate mulgerea, reproducerea animalelor şi deţinerea acestora în scopuri agricole (pentru M10-P8) / producția de produse agricole, care include acțiuni precum creșterea animalelor, reproducția animalelor (pentru DR-03).

Condiţii de eligibilitate:
1. Beneficiarul deţine femele adulte de reproducţie de rasă pură locală în pericol de abandon din speciile prevăzute în PNDR 2014-2020, înscrise în secţiunea principală a registrului genealogic al rasei (P8-M.10) / Beneficiarul deține femele de reproducție de rasă pură locală în pericol de abandon din speciile și rasele prevăzute în PS 2023-2027, înscrise în secţiunea principală a registrului genealogic al rasei (DR-03);
2. Femelele adulte de reproducţie de rasă pură locală în pericol de abandon din specia ecvidee nu sunt utilizate preponderent în scopuri sportive sau recreative.

Cerinţe specifice:
1. Beneficiarul se angajează să respecte regulamentul de organizare şi funcţionare a registrului genealogic al rasei condus de asociaţii acreditate de ANZ în baza art. 5 lit. a) din HG nr. 1188/2014 (P8-M.10)/Beneficiarul respectă programul de ameliorare al societății de ameliorare recunoscute de ANZ în baza art. 4 din Regulamentul (UE) 2016/1012 privind ameliorarea animalelor (DR-03).
2. Beneficiarul se angajează să menţină, pe o perioadă de 5 ani, efectivul de animale femele adulte de reproducţie prevăzut la încheierea angajamentului, precum şi descendenţii femele necesari pentru înlocuirea acestor animale până la sfârşitul programului (P8-M.10)/Beneficiarul menține pe o perioadă de 5 ani numărul de animale femele adulte de reproducție de rasă pură prevăzut la deschiderea angajamentului, precum și
descendenții femele de rasă pură necesari pentru înlocuirea acestor animale până la sfârşitul angajamentului (DR-03). Dacă efectivul angajat se reduce, datorită unor cauze cum ar fi îmbolnăvirea, sacrificarea, moartea sau vânzarea animalelor, beneficiarul are obligaţia de a notifica Agenția de Plăți și de a reface efectivul de femele adulte de reproducție, prin trecere de la tineret sau prin cumpărare; în cazul în care efectivul de animale adulte
nu se va reface în maximum 6 luni de la momentul notificării, sprijinul va fi redus proporţional (P) (P8-M.10 și DR-03).
3. Beneficiarii țin o evidență a activităților agricole corelate cu implementarea cerințelor de agro-mediu (P8 M.10)/Beneficiarul ţine o evidenţă a activităţilor agricole corelate cu implementarea cerinţelor de bază și specifice la nivelul efectivelor aflate sub angajament (DR-03).

Pregătirea documentaţiei pentru controlul pe teren
Acţiuni premergătoare controlului pe teren
ANZ transmite către APIA, cu minim 15 zile lucrătoare înainte de debutul perioadei de depunere a cererilor de plată, atât pe suport electronic cât şi pe suport de hârtie, Lista asociaţiilor/societăților de ameliorare ale crescătorilor de animale acreditate/recunoscutede către ANZ responsabile cu înfiinţarea şi conducerea registrelor genealogice ale raselor în care este înregistrat şi actualizat şeptelul femel adult de reproducţie (Anexa nr. 5 - Lista asociaţiilor crescătorilor de animale acreditate/Lista societăților de ameliorare recunoscute de ANZ, care înfiinţează şi conduc registre genealogice la animalele de fermă pentru rasele locale în pericol de abandon).

ANZ primeşte de la APIA în maxim 45 de zile lucrătoare de la termenul final de depunere al cererilor de plată.

Lista beneficiarilor care au angajamente voluntare pentru pachetul 8 în desfășurare/pentru intervenția DR-03, precum şi copii ale documentelor aferente cererilor pentru controlul pe teren (cerere de plată, angajamente, formulare de modificare a cererii, notificări, adeverința privind numărul de femele adulte de reproducţie din sectiunea principală a registrului genealogic eliberată de către asociaţia/societatea de ameliorare acreditată/recunoscută de către ANZ-conform Anexei nr. 10, vizată de către ANZ, notificarea privind înlocuirea efectivului de animale-conform Anexa nr. 11 etc.) care a fost depusă cererea de plată la APIA.

În vederea efectuării activităţii de control în bune condiţii, fermierul are obligaţia, ca la momentul controlului, să pună la dispoziţia specialiştilor ANZ următoarele documente:

-Notificări la ANZ, la APIA şi la asociaţia al cărei membru este, dacă a fost cazul, privind modificarea informaţiilor din angajamentul voluntar,

-Caietul de agro-mediu completat la zi,

-Paşaportul femelelor în cazul speciilor bovine şi ecvidee,

-Registrul fermei/exploataţiei, -Registrul de montă/însămânţare artificială şi fătări,

-Buletinul de însămânţare artificială şi/sau Declaraţia colectivă de însămânţare artificială sau montă
naturala, Adeverinţa de montă, Registrul de montă în harem sau Declaratia colectivă de montă în harem,

-Declaraţia de fătare,

-Adeverinţă emisă de către medicul veterinar cu competenţe în acest sens, care atestă că toate animalele deţinute de beneficiar au fost identificate, că sunt înregistrate în BND şi sunt cuprinse în Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor
transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, iar acţiunile prevăzute sunt efectuate la zi,

- Proces verbal de Clasare aprobat de ANZ pentru femelele adulte de reproducție din specia ecvidee, la rasele pentru care registrul genealogic este condus de ANZ.

Efectuarea controlului pe teren
În termen de 60 de zile lucrătoare de la primirea de la APIA a Listei beneficiarilor care au angajamente voluntare pentru Pachetul 8 în desfășurare, a beneficiarilor care încep angajamente pentru intervenția DR-03 şi a documentelor aferente cererilor de plată în vederea controlului, ANZ are obligaţia de a efectua controlul pe teren şi a întocmi Rapoartele de control, conform prezentei proceduri, în trei exemplare originale (unul pentru
APIA - Centrul judeţean/local, unul pentru ANZ și unul pentru beneficiar) și de a le opera și verifica în IACS conform prevederilor acordurilor de delegare încheiate pentru M10-P8 și DR-03

În cadrul controlului pe teren, efectuat de către persoanele desemnate de către directorul general al ANZ, cele care răspund de modul de desfăşurare al activităţilor şi etapelor aferente controlului, conform Notei de serviciu privind efectuarea controlului pe teren (Anexa nr.2), se verifică respectarea: condiţiilor de eligibilitate, cerinţelor specifice ale angajamentelor, altor cerințe naționale/regionale relevante(P8)/cerinţelor de bază stabilite prin legislația națională (DR-03) şi activității minime ale beneficiarilor care îşi asumă angajamente. 

În detaliu în Anexa la Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 441/2024 pentru aprobarea Procedurii operaționale privind efectuarea controlului pe teren pentru cererile de plată aferente pachetului 8, măsura 10 „Creșterea animalelor de fermă din rase locale în pericol de abandon” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014—2020/intervenției DR-03 — Agromediu și climă — Creșterea animalelor de fermă din rase locale în pericol de abandon din cadrul Planului strategic PAC 2023—2027, publicată în Monitorul Oficial Nr. 1229 bis, vineri, 6 decembrie 2024

Vizualizat: 1009 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

11 decembrie 2024 - 06:35

Termen limită 16 decembrie 2024! Mai sunt 5 zile pentru a depune la Agenția de PLăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2025, cereri avizate de către Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ).

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

10 decembrie 2024 - 19:30

"În această perioadă am intensificat controalele la nivel național datorită faptului că rolul Autorității Național Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor este acela de a se asigura că tot ce ajunge pe masa consumatorului sunt produse bune și sigure pentru consum. Spun acest lucru pentru că este important ca populația să achiziționeze produse autorizate și produse doar din unități autorizate și înregistrate sanitar-veterinar," a declarat astăzi Alexandru Bociu, președintele ANSVSA.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

10 decembrie 2024 - 09:23

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 09 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 86.876.021,88 euro (432.236.764,28 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 414.753 fermieri, astfel:

Subvenția APIA de maxim 248 euro/animal plătită săptămâna asta crescătorilor de vaci!

Subvenția APIA de maxim 248 euro/animal plătită săptămâna asta crescătorilor de vaci!

10 decembrie 2024 - 07:52

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început din 2 decembrie 2024 plățile finale aferente acestui an. Astfel, pe lista de plată se adaugă și subvențiile APIA care nu au fost incluse la avansul APIA. PD-08 - Măsură pentru bunăstarea tineretului bovin la îngrășat, ecoschemă așteptată de crescătorii care au bifat-o pe cererea de plată.

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

09 decembrie 2024 - 19:18

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie, arată că temperaturile se mențin, în prima parte a perioadei vizate, la valori apropiate de normalul perioadei. În weekendul 13-15 decembrie vremea se va răci în majoritatea regiunilor țării, iar meteorologii anunță precipitații pentru săptămâna viitoare, cu o probabilitate mai mare după data de 20 decembrie.

Vești de la Bruxelles!

Vești de la Bruxelles!

09 decembrie 2024 - 18:28

Secretarul de stat Violeta Mușat a participat astăzi, 9 decembrie 2024, la Consiliul AgriFish de la Bruxelles.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii