Crescătorul de ovine Dumitru Andreșoi, județul Hunedoara, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Dacia, spune că nu e o rușine să fii fermier performant în România. "Eu am muncit", spune oierul. "Nu am avut contracte cu statul și nici terenuri de la Agenția Domeniilor Statului."
Crescătorul de oi Dumitru Andreșoi este de departe cel mai bogat oier din țară, este proprietarul celei mai mari turme din România, potrivit informațiilor apărute în media de-a lungul anilor, fermierul ar deține undeva la 25.000 de capete de ovine. Pe lângă ovine, crescătorul mai deține suprafețe însemnate de pășuni, fânețe, teren arabil, care s-ar apropia de circa 17.000 hectare. De menționat că oierul are pășuni prin vreo opt județe.
"Cumpăr terenuri în toată țara. Oamenii mei cumpără terenuri în toate comunele, de la persoane fizice, le arendează. Ei încheie contractele în numele meu, vin cu contractele și le dau comision. Vine cu contractul de arendă, are atât, la cumpărare, are atât", declara Dumitru Andreșoi, în 2017, pentru Agroinfo.
Tot el ne declara că din suprafața totală de teren "de lucrat nu lucrez decât 4.000 ha, pe care-l însămânțez cu cultură mare ( de ex. cereale n.r.), restul e pășune și fânețe."
Oierul a declarat acum că a muncit mult până să ajungă un fermier performant și că a avut nevoie de multe credite. De asemenea, el a subliniat că e importantă genetica la ovine, altfel investițiile sunt în zadar.
sursa foto: Servus Hunedoara
"Fără genetică, în orice domeniu, investim de pomană. Deci, investești foarte mult și rezultatele nu sunt pe măsură. Dacă, cel puțin la ovine, rasa, masa, casa se întâlnesc, totul e ok și toată lumea e mulțumită, fermierul are un venit îndestulător să-și continue activitatea și să și progreseze. Asta e, deci, eu am spus că nu trebuie să mai ne plângem atât.
Sunt probleme, împreună trecem peste ele și nu trebuie să ascundem faptul că sunt fermieri în România care sunt performanți. Dar asta nu e o rușine. Eu, într-adevăr, am muncit, nu am avut niciodată contracte cu statul, nu am avut un teren de la ADS (Agenția Domeniilor Statului n.r.) totul e pe munca noastră, prin credite foarte multe și, cel mai important, la mine, în fermele vegetale și la zootehnie, e colectivul cu care lucrăm împreună, că eu stau nopți întregi, îmi fac calcule, vreau și cultura mare, să mergem înainte în zootehnie, dacă nu are cine să le pună în practică. Deci, trebuie profesioniști la toate nivelele. Aici trebuie să ne aplecăm și spre școlile profesionale de agronomie, de zootehnie, și mă bucură faptul, cel puțin la noi în zonă, foarte mulți tineri încep să vină iarăși spre noi, pentru că au fost niște ani în care am încărunțit și am mai pierdut din păr. (...) Eu prevăd un viitor bun", a declarat crescătorul de ovine Dumitru Andreșoi din Hunedoara, pentru emisiunea Ferma, TVR 2, difuzată duminică, 24 octombrie 2021.