Proiect de Ordonanță de Urgență! Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a publicat pe site-ul oficial un proiect de ordonanță de urgență pentru stabilirea unor măsuri privind creșterea porcinelor și aprobarea Programului pentru supravegherea, prevenirea și controlul pestei porcine africane în România, precum și pentru modificarea unor acte normative.
Micii crescători, gospodăriile țărănești, fermierii care sunt persoane fizice, neînregistrate la Oficiul Registrului Comerțului, dar dețin atestat de producător și carnet de comercializare pot să crească porci, atât pentru consumul familial, cât și pentru vânzare dacă sunt autorizați sanitar-veterinar și au un plan de biosecuritate. Exploatația, gospodăria trebuie înregistrată în Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor, SNIIA.
"Persoanele fizice neînregistrate la Oficiul Registrului Comerțului care doresc să crească porcine atât pentru consum familial, cât şi pentru comercializare, în baza atestatului de producător și a carnetului de comercializare, conform art. 8 alin. (6) din Legea nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol, cu modificările și completările ulterioare, către exploataţii noncomerciale și comerciale de tip familial, precum și către abatoare de mică capacitate, au obligaţia de a solicita autorizarea sanitar - veterinară, la direcţia sanitar - veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, în maxim 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă", avertizează proiectul de ordonanță de urgență, publicat pe site-ul oficial.
"În vederea obţinerii autorizaţiei sanitar - veterinare de către exploataţiile comerciale de tip familial, la documentaţia necesară autorizării, proprietarii acestora depun copii ale atestatului de producător şi ale carnetului de comercializare, în locul certificatului constatator emis de Oficiul Registrului Comerțului", precizează ANSVSA, în proiectul de ordonanță de urgență.
ATENȚIE! Porcii trebuie să fie identificați și înregistrați în Baza Națională de Date.
"Operatorii care dețin în exploatație porcine neidentificate au obligaţia să solicite, în termen de 2 luni de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, identificarea şi înregistrarea acestora în Baza Națională de Date; dacă în urma unei anchete efectuate de medici veterinari oficiali se poate stabilii trasabilitatea, vor fi identificate și înregistrate în Baza Națională de Date cu înregistrarea tuturor evenimentelor suferite de respectivele animale, respectiv naștere, identificare, înregistrare, mișcare; dacă în urma unei anchete efectuate de medici veterinari oficiali nu se poate stabili trasabilitatea şi se constată că acestea provin din zone de restricţii pentru pesta porcină africană, se aplică sancţiuni conform art. IV alin. (5) lit. a) sau lit. b), iar porcinele sunt ucise şi neutralizate cu respectarea prevederilor sanitar - veterinare privind bunăstarea animalelor, cheltuiala cu incinerarea acestora fiind suportată de către deținător."
a) nerespectarea de către persoane fizice se sancționează cu amendă de la 3.000 lei la 4.000 lei;
b) nerespectarea de către persoane juridice se sancționează cu amendă de la 4.000 lei la 8.000 lei.
Crescătorii de porci au obligaţia respectării următoarelor cerinţe minime de biosecuritate, valabile atât pentru exploatațiile noncomerciale, unde porcii sunt crescuți pentru consum familial, cât și pentru cele comerciale:
a) să nu hrănească porcinele cu resturi alimentare și să elimine subprodusele de origine animală;
b) exploatațiile trebuie să fie construite în așa fel încât porcinele să fie deţinute în spaţii care să nu permită venirea acestora în contact cu porcinele deținute din alte exploataţii, cu porci sălbatici sau alte animale - de exemplu: câini;
c) să îngrijească porcinele astfel încât să nu existe posibilitatea de contact între porcinele din exploataţie şi orice carcasă, sau parte de carcasă provenite de la porcii sălbatici - porci vânați sau morți, carne şi subproduse rezultate de la acestea;
d) să ofere facilități pentru persoana care lucrează cu porcinele în vederea schimbării hainelor și încălțămintei la intrarea și ieșirea în/din adăpostul porcinelor;
e) să amenajeze dezinfectoare pentru încălțăminte, atât la intrarea, cât și la ieșirea din exploatație și din adăpost;
f) să nu intre în exploataţia de porcine, timp de 48 ore, dacă participă la activități de vânătoare;
g) să notifice medicul veterinar oficial/medicul veterinar de liberă practică împuternicit cu privire la:
1. orice modificare a stării de sănătate a porcinelor,
2. orice sacrificare pentru consum familial efectuată în exploatație, precum și orice modificare constatată la nivelul carcasei şi/sau organelor, ca urmare a sacrificării porcinelor în vederea consumului familial;
3. orice mortalitate apărută la porcinele pe care le deţine în exploataţie;
h) să nu crească în exploatație scroafe și/sau vieri folosiți pentru reproducere – această condiție nu se aplică exploataţiilor comerciale;
i) să nu hrănească porcinele cu furaje de origine vegetală pe o perioadă de cel puțin 30 de zile de la recoltarea acestora;
j) să nu folosească așternut vegetal pe o perioadă de cel puțin 90 de zile de la recoltare;
k) să nu permită accesul persoanelor străine în adăpostul porcinelor;
Obligații suplimentare pentru cei care comercializează porci:
- să dețină porcinele în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porcine domestice din alte exploataţii sau cu porci mistreţi;
- să împrejmuiască spațiile în care sunt păstrate hrana și așternutul destinate porcinelor;
- să elaboreze, să implementeze și să dețină un plan de biosecuritate verificat de serviciile veterinare conform normelor de biosecuritate.
- să elaboreze și să implementeze un plan de biosecuritate, adaptat situaţiei existente, fiind responsabil pentru identificarea celor mai bune metode de evitare a contaminării animalelor cu agenţi patogeni specifici;
- să depună la direcția sanitar – veterinară și pentru siguranța alimentelor județeană, respectiv a municipiului București, planul de biosecuritate pentru exploataţiile comerciale, conform tipului fermei şi a cerinţelor de biosecuritate stabilite de autoritatea competentă, care se actualizează ori de câte ori este necesar;
- să solicite autorizația sanitar - veterinară la direcția sanitar - veterinară și pentru siguranța alimentelor județeană, respectiv a municipiului București pe al cărui teritoriu administrativ exploatația își desfășoară activitatea;
- să respecte normele de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației.