Din 786.000 de fermieri care beneficiază de subvenții APIA, 4.600 dețin 30% din suprafața agricolă a țării și produc 70% din cantitatea totală de cereale a României, a dezvăluit astăzi ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu.
Ministrul agriculturii a fost întrebat astăzi, în cadrul unei emisiuni DC News, care sunt problemele agriculturii românești. Una dintre problemele principale, subliniată de șeful de la Agricultură, este polarizarea. O suprafață agricolă mare este concentrată în mâna unui număr mic de fermieri, beneficiari de subvenții APIA, astfel încât sumele cele mai mari din aceste subvenții agricole europene sunt transferate către un număr mic de agricultori români.
"Agricultura României are, în momentul de față, trei etaje. Un etaj de bază care vizează practic acea agricultură de subzistență unde este gospodăria tradițională care lucrează și muncește pământul pentru a-și asigura existența zilnică. Avem etajul de mijloc unde avem fermele mici și mijlocii și mă refer la ferme, spunând pe cei care fac activitate economică, adică reușesc cât de cât să producă un anumit capital astfel încât să-și asigure minimul de venit și pe cei mijlocii care, practic, generează încredere în agricultura României ca un domeniu cu potențial și de perspectivă și fermierii mari care sunt capitalizați, care fac performanță în agricultură și care încearcă să concureze pe o piață liberă europeană cu marii fermieri din Vestul Europei și marile ferme din Europa.
Noi avem 9,4 milioane de hectare de teren arabil din care 7,7 milioane hectare sunt înscrise în sistemul APIA, care beneficiază de subvenții din fonduri europene, plăți directe pe suprafață. Restul sunt fracții mici de suprafețe, sub un hectar, care nu sunt eligibile pentru plata subvențiilor și intră exact în acea zonă de agricultură de subzistență unde oamenii lucrează terenul ca să-și asigure traiul zilnic.
Fermierii români, 4.600 la număr, dețin 30% din suprafața de teren agricol al țării și produc 70% din cantitatea totală de cereale. Aceștia sunt etajul superior, fermierii de performanță. Restul fermierilor, din etajul de mijloc, intermediar, unde intră fermele mici și mijlocii, sunt cei care fac, de obicei, agribussines integrat sau fac o agricultură integrată, produc și cereale, au și ceva zootehnie, încearcă să producă pentru piață locală, să livreze în proximitatea zonei în care lucrează", a explicat astăzi ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu.