Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.
Christophe Hansen a declarat pentru Financial Times că Politica Agricolă Comună (PAC) de 387 miliarde de euro pe șapte ani nu ar trebui să-i mai recompenseze pe marii proprietari de terenuri, ci să se concentreze în schimb pe fermele mici, pe măsură ce încep discuțiile privind finanțele UE pentru următorul deceniu.
Hansen, care a preluat funcția pe 1 decembrie, precizează că reforma PAC nu va reprezenta o „revoluție” și nu se va îndepărta „complet” de plățile bazate pe hectare. Dar schimbarea alocării ar constitui cea mai semnificativă reformă din istoria programului de subvenții de 62 de ani, care reprezintă o treime din bugetul UE anual.
Cele mai mari ferme din bloc au primit tradițional cea mai mare parte a finanțării, o analiză realizată de Institutul pentru Politica de Mediu Europeană, un think-tank cu sediul în Bruxelles, estimând că aproximativ 80% din plățile directe ajung la aproximativ 20% din ferme. Aproape 6 milioane de fermieri și proprietari de terenuri au primit plăți directe în 2022, conform Comisiei Europene.
Discuțiile privind următorul buget multianual al UE, care urmează să fie implementat din 2028, s-au concentrat în ultimele luni asupra cheltuielilor pentru apărare, ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina și la întoarcerea lui Donald Trump la Casa Albă.
Orice reducere a PAC va fi întâmpinată cu o rezistență feroce din partea fermierilor care au ieșit pe străzile Bruxelles-ului și ale altor capitale europene pentru a protesta împotriva reglementărilor de mediu stricte, birocrației și prețurilor injuste.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a promis în septembrie că fermierii primesc un „venit echitabil și suficient” și să păstreze agricultura în fața presiunilor financiare și de mediu.
Von der Leyen urmează să propună măsuri suplimentare menite să ajute fermierii să-și vândă produsele la un preț mai bun. Propunerile, dacă sunt acceptate de legislatorii UE și de statele membre, vor face contractele scrise între fermieri și companiile alimentare obligatorii și vor permite o mai mare cooperare între autoritățile naționale pentru a gestiona disputele transfrontaliere.
Partea răspunsului Comisiei la proteste a fost să dilueze standardele de mediu pe care fermierii erau obligați să le respecte pentru a accesa sprijinul PAC.
Hansen intenționează să relaxeze regulile de concurență pentru a promova produsele de la tinerii fermieri și să impună o transparență mai mare în stabilirea prețurilor de vânzare cu amănuntul. „Retailerii mari folosesc anumite produse pentru a atrage consumatorii și folosesc poziția slabă a fermierilor în lanțul de aprovizionare”.
Săptămâna trecută, grupurile agricole au fost nemulțumite că UE a semnat în cele din urmă un acord de liber schimb cu blocul Mercosur de țări sud-americane, pe care l-au contestat vehement.
Sectoare precum carnea de vită, păsările, zahărul și orezul se confruntă cu „riscuri crescute de saturare a pieței și pierdere a veniturilor din cauza influxului de produse cu costuri reduse din țările Mercosur”, a anunțat Copa Cogeca, cel mai mare grup de lobby agricol al UE. (sursa Național)