Joia Mare este o zi extrem de importantă din Săptămâna Mare. Ce semnificație are aceasta, ce nu e bine să faci în această zi și ce tradiții și superstiții sunt cunoscute și urmate de creștini?
Ce semnificație are Joia Mare din Săptămâna Patimilor
Joia Mare este cea de a patra zi din Săptămâna Mare, sau Săptămâna Patimilor. Ea mai aceste numită și Joia Neagră sau Joia Patimilor și reprezintă practic ziua în care a avut loc Cina cea de Taină a Mântuitorului.
Cu alte cuvinte, în această zi, Mântuitorul Iisus Hristos a luat masa alături de ucenici. El le-a spălat picioarele acestora, iar mai apoi le-a spus că a aflat că unul dintre ei l-a vândut. După Cina cea de taină, Iisus Hristos a mers în Grădina Ghetsimani unde s-a rugat.
Mai departe este deja cunoscut ce s-a întâmplat. Mântuitorul a fost ridicat de farisei, iar ulterior dus în fața lui Pilat. Practic, Joia Mare din Săptămâna Mare reprezintă începutul patimilor și totodată este o un moment important pentru creștini.
Tradiții și superstiții în Joia Mare
În Săptămâna Patimilor există mai multe tradiții și obiceiuri care sunt respectate. Fiecare zi însă, are la rândul ei ceva special. Spre exemplu, în Joia Mare din Săptămâna Mare o caracteristică principală o reprezintă Deniile.
De altfel ziua mai este cunoscută și ca Joia celor 12 Denii. Ce se face în această zi? Se aprind 12 lumânări la citirea deniilor, care urmează să stea aprinse pe întreg parcursul anului.
Iar credincioșii care participă la Denii știu deja asta foarte bine. Preoții vorbesc despre gestul făcut de Mântuitorul Iisus Hristos înainte, dar și după Cina cea de taină. De asemenea, sunt citite 12 evanghelii ale patimilor Mântuitorului.
Iar un alt lucru important e faptul că în Joia Mare, la slujbă, nu se mai bat clopotele. Ce alte tradiții și obiceiuri există în Joia Mare? O mare parte dintre gospodine vopsesc în această zi ouăle roșii.
Ce n-ai voie să faci în a patra zi din Săptămâna Patimilor
În ceea ce privește lucrurile interzise, în Joia Mare din Săptămâna Patimilor sunt interzise mai multe sarcini. Deși multe gospodine vopsesc ouăle, ele trebuie să fie atente pentru că nu au voie să folosească două alimente.
Este vorba despre oțet și despre urzici. Se spune că în momentul în care Iisus a fost răstignit pe cruce, rănile i-au fost bătute cu urzici, iar mai apoi stropite cu oțet. De asemenea, oțetul mai are și o altă semnificație.
Se mai spune că în momentul în care Mântuitorul a cerut apă, acestuia i-a fost oferit să bea oțet, în semn de batjocură. Tocmai din acest motiv, gospodinele trebuie să evite să folosească aceste două ingrediente la mâncăruri, ori treburi casnice.
Joia Mare din Săptămâna Patimilor este cu adevărat o zi de mare sărbătoare. Astfel, sunt interzise și treburile casnice. De altfel ultima zi în care pot fi făcute treburi casnice e Miercurea Mare. Drept urmare, gospodinele nu au voie să spele haine și nici să facă curățenie.