Măsuri cu aplicare imediată pentru controlul pestei rumegătoarelor mici, închiderea focarelor și gestionarea acestei boli au fost stabilite la întâlnirea de luni, 2 septembrie 2024, premierului Marcel Ciolacu cu reprezentații crescătorilor de animale din sectorul ovinelor și caprinelor, anunță Guvernul în comunicatul transmis media.
Pentru a combate extinderea bolii, prin ordin al președintelui Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Animalelor se interzice, pentru o perioadă de 30 de zile, la nivel național, mișcarea animalelor între ferme. Exporturile vor continua în această perioadă, mișcarea animalelor urmând să aibă loc pe culoare amenajate de autoritățile sanitar-veterinare și cu păstrarea regulii de testare a fiecărui animal.
Totodată, la nivelul ANSVSA vor fi continuate discuțiile cu statele europene și non-europene care au relații contractuale cu România pentru menținerea exporturilor în condiții de siguranță. Concret, ANSVSA va renegocia toate condițiile de export cu statele partenere, în vederea susținerii și derulării exportului de ovine și caprine.
La solicitarea fermierilor, vor fi luate măsuri suplimentare de verificare sanitar-veterinară la frontiera cu Ucraina pentru a preîntâmpina posibila intrare în țară a animalelor bolnave. De asemenea, președintele ANSVSA, secretarul de stat Alexandru Nicolae Bociu, se va deplasa în Timiș pentru a gestiona împreună cu medicii veterinari situația din acest județ provocată de apariția unor focare de pestă a rumegătoarelor mici.
„Gestionăm rapid, eficient și cu profesionalism această situație pentru a opri răspândirea bolii, a închide focarele identificate și a putea continua importurile și exporturile în condiții de siguranță sanitar-veterinară. Ne implicăm cu toții, instituțiile statului și fermieri, pentru ca măsurile de control stabilite împreună să fie riguros aplicate și să putem eradica această boală cât mai curând. Fermierii vor primi despăgubiri pentru pierderile suferite și îi vom ajuta să treacă și peste această situație. Guvernul României este dispus să facă toate eforturile pentru a menține deschise relațiile cu statele importatoare de animale românești, atât din Europa, cât mai ales din țările arabe”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.
La întâlnirea de la Palatul Victoria cu reprezentanții fermierilor din sectorul ovine și caprine au mai participat vicepremierul Marian Neacșu, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, și președintele ANSVSA, Alexandru Nicolae Bociu.