Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), așa cum deja v-a informat Agroinfo, a lansat în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență prin care se stabilește Programul pentru supravegherea, prevenirea și controlul pestei porcine africane în România.
Potrivit proiectului de ordonanță de urgență, fermele de creștere a animalelor care dețin alte specii de animale decât porcine, spre exemplu, oi, vaci, capre, nu au voie să crească porci pe același cod de exploatație pe care este autorizată/înregistrată sanitar-veterinar creșterea acestor specii.
"În maxim 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, exploataţiile comerciale, autorizate/înregistrate sanitar – veterinar pentru creşterea altor specii de animale, nu pot să deţină şi porcine la același cod de exploatație, înregistrat în Baza Națională de Date aferentă Sistemului Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor (SNIIA)", precizează proiectul de ordonanță de urgență.
Așadar, o fermă de creștere a vacilor, de exemplu, care vrea să crească și porci nu o va putea face pe același cod de exploatație. Are nevoie de un alt cod de exploatație pe care să fie înregistrate porcinele.
Același proiect de act normativ interzice creșterea porcilor în aer liber, la stâne, la ferme vegetale, cantoane și fixează amenzi consistente pentru nerespectarea regulilor severe aplicate la creșterea porcinelor. DETALII AVEȚI AICI!
De asemenea, persoanele fizice neînregistrate la Oficiul Registrului Comerțului, gospodăriile țărănești care cresc porci pentru vânzare trebuie să dețină atestat de producător, carnet de comercializare, autorizație sanitar-veterinară, plan de biosecuritate și să respecte o serie de cerințe minime pentru biosecuritate, printre care se află și interdicția de a hrăni porcii cu resturi alimentare, cu furaje vegetale în primele 30 de zile de la recoltarea acestora. Gospodăriile țărănești care nu sunt autorizate sanitar-veterinar au voie să crească porci doar pentru îngrășare, destinați consumului familial. DETALII AVEȚI AICI!