Adama
AGRICOVER

Fond de solidaritate care să acopere pagubele fermierilor!

Publicat: 06 noiembrie 2024 - 06:43
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Aproximativ douăzeci de fermieri de la Confédération paysanne din Franța au ocupat filiala Groupama din Morlaix, în Finisterre. Companiile de asigurări private, care se ocupă acum de riscul climatic, refuză să acopere anumite ferme.

În inima orașului Morlaix, pe Place Charles de Gaulle, de-a lungul uneia dintre arterele principale ale orașului, ploaia de steaguri galbene strălucitoare contrasta cu cerul gri de toamnă de marți, 5 noiembrie. Aici, la câteva sute de metri de subprefectură, secția de poliție și faimosul viaduct Morlaix, au aranjat să se întâlnească aproximativ douăzeci de membri ai sindicatului agricol al Confédération paysanne.

Scopul: să ocupe temporar agenția locală de asigurări Groupama "pentru a denunța sistemul de asigurări private care este inadecvat în fața schimbărilor climatice", explică Thomas Gibert, secretarul național al sindicatului fermierilor. "Am vrut să fim aici astăzi, la un an după furtuna Ciarán, care a provocat multe pagube în zonă", spune fermierul din Haute-Vienne.

fermieri francezi asigurari_b

"Asigurarea culturilor: zero pentru fructe și legume! ", "Groupama — Pacifica — State: 100% daune, 100% bătăi de cap în fața pericolelor", "Asigurare privată: destule neajunsuri!" … În aproximativ cincisprezece minute, pereții, ușile, ferestrele, mesele, scaunele, panourile și imprimantele Groupama Morlaix au fost acoperite cu câteva sute de autocolante galbene cu tipografie neagră. Victorie: după o oră și treizeci de minute, o întâlnire a fost promisă "în două săptămâni" de către conducere, contactată telefonic.

Dela 1 ianuarie 2023, fermierilor li s-a oferit o nouă schemă de asigurare. Schema anterioară, cunoscută sub numele de "schema de dezastre agricole", cofinanțată atunci de stat și profesie, avea ca scop asigurarea fermierilor în cazul daunelor climatice aduse fermei. "Nu a fost perfect, dar nu a fost la fel de rău ca ceea ce există astăzi", spune Thomas Gibert.

De acum înainte, fermierii trebuie să apeleze la asigurări private în caz de daune legate de climă. "Cu excepția faptului că grădinăritul diversificat, arboricultura sau apicultura sunt excluse din această schemă de asigurare privată", regretă reprezentantul sindicatului. "Este dificil pentru grădinarii cu culturi diversificate sau apicultorii să fie asigurați", deplânge secretarul național. "Când m-am înființat acum trei ani, am vrut să închei o asigurare pentru asigurarea multirisc cu Allianz și a fost refuzată", explică Martin, fermier din Guengat, în sudul departamentului.

Este compania de asigurări gata să-și schimbe operațiunea? Gwenaël Simon, director agricol la Groupama, a asigurat că grupul va încerca să găsească o soluție astfel încât toți fermierii să poată fi asigurați împotriva riscului climatic.

Fondul mutual și de solidaritate
"Ne-a luat doi ani să obținem garanția de a avea o programare. Este păcat să trebuiască să ajungem la asta", spune Nicolas, angajat al Confédération paysanne. Acesta din urmă cere compensații pe metru pătrat de culturi și nu pe tip de cultură.

Ferma lui Martin din Finistère a fost lovită puternic – ca sute altele în Bretania – de furtuna Ciarán și rafalele sale, care s-au apropiat de 200 km/h. "Am sere care au fost distruse, am avut pagube materiale... Unele sunt asigurate, altele nu. Există o lipsă de transparență din partea companiilor de asigurări", explică fermierul.

Un prim pas a fost făcut pentru uniune, care militează, în general, pentru înființarea unui fond mutual și de solidaritate în fața riscurilor climatice, fond care ar fi finanțat și de actorii din aval: agroalimentar și distribuție în masă. "Asigurarea privată, care prin definiție acționează asupra pericolelor excepționale, nu poate fi un răspuns la impactul schimbărilor climatice asupra agriculturii", asigură sindicatul. (reporterre.net)

 

Vizualizat: 745 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Document APIA: Micii fermieri, crescători vaci, oi care primesc ACUM banii de la APIA!

Document APIA: Micii fermieri, crescători vaci, oi care primesc ACUM banii de la APIA!

13 noiembrie 2024 - 05:51

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) se află în plină campanie de plăți în avans, pe hectar și cap animal, pentru fermieri și crescători de animale. Avansul APIA este de 70% din plățile directe pe hectar și cap animal, aferente acestui an, și de 85% din plățile compensatorii din cadrul măsurilor de dezvoltare rurală.

Verificări ANSVSA ferme animale, abatoare!

Verificări ANSVSA ferme animale, abatoare!

13 noiembrie 2024 - 05:25

ANSVSA în control! Acțiuni întreprinse de ANSVSA pentru verificarea modului de implementare a măsurilor de atenuare a riscurilor referitoare la pesta porcină africană (PPA) la nivelul unităților de industria alimentară din sectorul cărnii.

Agenția de plăți, anunț important pentru fermieri! E vorba de bani!

Agenția de plăți, anunț important pentru fermieri! E vorba de bani!

13 noiembrie 2024 - 04:58

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat în consultare publică Ghidul solicitantului pentru achiziții simple de echipamente pentru irigații, finanțate prin submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole, din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020).

Cum pot obține fermierii 40.000 de euro de la stat!

Cum pot obține fermierii 40.000 de euro de la stat!

13 noiembrie 2024 - 04:43

Programul „Rabla pentru tractoare” va fi lansat până la finalul acestui an. Administrația Fondului pentru Mediu va acoperi 65% din valoarea de achiziție, iar pentru fermierii care au până în 40 de ani, procentul de finanțare se majorează la 80%. Însă valoarea de achiziție a tractorului, inclusiv a accesoriilor aferente, nu trebuie să depășească 55.000 euro.

Legea Arendei, urgent modificată!

Legea Arendei, urgent modificată!

12 noiembrie 2024 - 19:29

Legea Arendei revine în prim-plan, după mai multe încercări nereușite în 2023 și 2024 de modificare a Legii nr. 287/2009 privind Codul Civil referitor la Arendă. Concret, asociațiile de fermieri au cerut ca actul normativ să fie adoptat de urgență și publicat în Monitorul Oficial până la finele lunii.

Vin bani pentru crescătorii de oi și capre!

Vin bani pentru crescătorii de oi și capre!

12 noiembrie 2024 - 17:05

Crescătorii de ovine și/sau caprine cărora li s-au sacrificat turmele din pricina pestei micilor rumegătoare primesc despăgubiri. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a publicat un proiect de Hotărâre prin care Guvernul alocă 160 milioane de lei pentru despăgubirea oierilor.

Comunicat APIA ASTĂZI! Lista fermierilor cu subvențiile APIA în conturi!

Comunicat APIA ASTĂZI! Lista fermierilor cu subvențiile APIA în conturi!

12 noiembrie 2024 - 11:43

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 16.10. - 11.11.2024, a autorizat la plată în cadrul Campaniei de plăți în avans, aferentă anului de cerere 2024, un număr de 619.751 fermieri, cu o sumă totală de 854.874.337,79 euro (4.253.289.059,12 lei).

Creștem subvențiile pentru fermieri!

Creștem subvențiile pentru fermieri!

12 noiembrie 2024 - 07:02

După o întâlnire cu fermierii din Teleorman, prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, a anunțat că va crește subvențiile agricole de care beneficiază agricultorii.

Subvenție APIA 57 euro/vacă plătită din 2 decembrie crescătorilor!

Subvenție APIA 57 euro/vacă plătită din 2 decembrie crescătorilor!

12 noiembrie 2024 - 06:43

Crescătorii de bovine pentru carne primesc, începând din data de 2 decembrie 2024, diferența dintre avansul APIA achitat pe cap de vacă din sprijinul cuplat pentru venit, aferent acestui an, și cuantumul integral al acestei subvenții.

Bani care ajung în decembrie în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

Bani care ajung în decembrie în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

11 noiembrie 2024 - 15:41

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) demarează din 2 decembrie 2024 plățile finale pe hectar și cap animal., aferente acestui an, a anunțat secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Adrian Pintea, într-o intervenție la TVR 1, emisiunea Agrostrategia. 

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

11 COMBINE New Holland și 13.000 HA!

11 COMBINE New Holland și 13.000 HA!

Singura societate care exploatează terenuri agricole din România listată la bursă, Holde Agri, şi-a făcut un obicei în a cumpăra combine de recoltat marca New Holland. Nu mai puţin de 11 astfel de echipamente au fost achiziţionate de-a lungul anilor, toate model CR 9.90!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Foarte logic...

Foarte logic...
Bulă îi spune mamei: Detalii