Adama
Vinasa Rompak

Fermierii români, la Bruxelles după ajutoare!

Publicat: 29 septembrie 2024 - 15:22
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Alianța pentru Agricultură și Cooperare (AAC) a fost reprezentată la întâlnirile Prezidiilor COGECA și COPA, desfășurate la Bruxelles, în zilele de 26 și 27 Septembrie 2024, în format fizic de către Florentin BERCU - UNCSV și Marius Mihai MICU - PRO AGRO.

"În cadrul reuniunii COGECA Praesidium, a ședinței comune a COPA și COGECA și ședința grupului de la Visegrad extins, COPA Praesidium, delegația română a dezbătut și intervenit împreună cu delegațiile celorlalte state membre, pe cele mai recente documente ale Comisiei Europene privitoare la: Dialogul strategic și viziunea pentru Agricultura U.E., inundațiile din statele membre, Carnivorele mari, Regulamentul privind defrișările, noul cadru instituțional în Comisie și Parlamentul European, Congresul European al fermierilor și cooperativelor agricole din București 23-25.10.2024.

Delegația română a avut următoarele intervenții în ordinea cronologică a întâlnirilor:

Florentin Bercu, Director executiv al UNCSV- AAC și Vicepreședinte COGECA:

România s-a confruntat în acest an agricol cu o secetă pedologică severă și arșiță atmosferică care a afectat atât culturile de toamnă pe o suprafață de peste 0,5 milioane ha în proporție de peste 50% grad de calamitate, cât și pe 2,7 milioane ha cu culturi de primăvară peste 60% cu grad de calamitate care are un efect negativ profund asupra fermierilor afectați și lichidităților din ferme, datorită prețurilor scăzute la produsele agricole și cheltuielile mari la input-uri. Există zone în care fermierii se află deja la al treilea an calamitat din ultimii patru, ceea ce a dus la decapitalizarea fermierilor și mulți dintre ei sunt în situația de a nu-și putea acoperi cheltuielile cu culturile.

fermier dator_b

Începând cu ultimele două săptămâni am avut inundații provocate de ciclonul Boris în Vaslui și Galați, unde sunt peste 6.500 de gospodării cu animale inundate, unde până acum câteva zile s-au înregistrat următoarele pierderi:

- 7 persoane decedate;

- Mortalitățile cunoscute până la data de 19.09.2024 raportate din teren sunt: 75 bovine, 27 cabaline, 1.888 ovine, 364 caprine, 564 porcine, 14.066 păsări, 159 canide, 128 leporide și 291 familii de albine au fost declarate moarte.

- Suprafața agricolă afectată este de 0,7 mil ha, dar în perioada următoare, după ce va trece al doilea val și se va retrage apa se vor face evaluări și se va reveni cu suprafața oficială afectată și gradul de afectare(%).

Situația mortalităților și disparițiilor este în dinamică și, în funcție de datele colectate, vom reveni cu informații actualizate.

Vă rugăm să susținem împreună alocarea de resurse financiare importante de la nivel european pentru a compensa efectele catastrofice suferite și refacerea locuințelor, anexelor gospodărești, utilarea acestora și reconstruirea infrastructurii.

În ceea ce privește temele principale de abordat cu europarlamentarii pentru audierile pentru comisarul pentru agricultură și hrană care vor avea loc, pentru România este important să fie aprofundat și subiectul managementul riscului în agricultură, practicilor comerciale neloiale, carnivorelor mari și încetarea acordului de liber schimb cu Ucraina din iunie 2025 și revenirea la barierele tarifare precedente.

Marius Micu, Vicepreședinte PRO AGRO – AAC și Vicepreședinte COPA – Am ajuns la acest dialog strategic privind viziunea UE asupra Agriculturii după proteste masive în multe state membre și la Brusseles. Apreciem efortul de peste 4 luni întreprins de reprezentanții fermierilor, autorități. Este un material care cuprinde multe aspecte pozitive, dar pe care trebuie să mai lucrăm. Trebuie să lucrăm mai mult la partea de buget substanțial crescut pentru PAC, de menținere a mecanismului actual de plăți aplicând convergența externă 100%, de susținere a promovării produselor agroalimentare. Ne temem că lăsăm fermierii în urmă, complet volatili împotriva fermierilor din țările terțe. Credem că, prin susținerea acestui document, ne vom îngreuna dramatic poziția de negociere în viitoarele negocieri, foarte dificile, privind viitoarele norme ale bugetului și ale politicii agricole comune. De asemenea, subliniem faptul că documentul nu abordează coexistența viitoare a unor relații mai strânse între Uniunea Europeană și Ucraina, impactul liberalizării comerțului, precum și potențiala aderare a Ucrainei și impactul acesteia asupra fermelor. În opinia noastră, acesta va fi unul dintre principalii factori care vor determina vitalitatea zonelor rurale din UE și rentabilitatea producției agricole în Europa.

În cadrul reuniunii comune COPA și COGECA a avut loc un schimb de opinii cu dna Geslain-Laneelle, Director Strategie și analiză politică, DG Agricultură privind dialogul strategic. Aceasta a precizat că sectorul agricol este în centrul atenției și agendei europene. Trebuie să lucrăm împreună, de jos în sus. Tranziția nu se poate face fără fermieri și cooperative. Trebuie să actualizăm politicile care afectează fermierii, politicile pentru comerț, pentru PAC, pentru a avea un sprijin echilibrat. Raportul privind dialogul strategic al Agriculturii este un instrument important, realizat în peste 100 întâlniri pentru a combina economia cu mediul și să rezulte ceva sustenabil. Am încercat să punctăm cum se poate îmbunătății profitabilitatea, îmbunătățind solul reducând poluarea și gazele cu efect de seră, cum pot utiliza terenul folosit cu tot ce așteptăm, inclusiv mai multă mâncare și biomasă.

PAC este un element important care merită un buget dedicat pentru fermierii noștri. Recunoașterea politicilor UE este esențială. Trebuie să ne asigurăm că suntem în linie cu politicile aflate în aplicare și că avem mai multă predictibilitate referitoare la ce face Agricultura pentru Mediu.

Acest raport este important, dar trebuie să ascultăm și Parlamentul European și Consiliu UE.

De asemenea trebuie să vedem cum putem avea o perspectivă mai bună asupra Zootehniei. Avem nevoie de Zootehnie, trebuie să vedem cum putem îmbunătății situația și dezvolta o strategie sustenabilă pentru aceasta și mediul rural.

Avem nevoie și de obiective pe atenuarea schimbărilor climatice, Agricultura trebuie să joace un rol de forță motrice în acest sens.

Accesul la teren, este vital, în special pentru tineri.

Vrem să avem un PAC care ține cont de provocări și extinderea UE, să vedem ce putem simplifica, condiționalitățile și cum putem recompensa mai bine eforturile pentru mediu. Fermierii sunt deja implicați în protejarea mediului. Trebuie să ne asiguram că implementarea va duce la prosperitate și vom lucra împreună pentru asta. " Comunicat AAC

 

Vizualizat: 1284 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

11 decembrie 2024 - 06:35

Termen limită 16 decembrie 2024! Mai sunt 5 zile pentru a depune la Agenția de PLăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2025, cereri avizate de către Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ).

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

10 decembrie 2024 - 19:30

"În această perioadă am intensificat controalele la nivel național datorită faptului că rolul Autorității Național Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor este acela de a se asigura că tot ce ajunge pe masa consumatorului sunt produse bune și sigure pentru consum. Spun acest lucru pentru că este important ca populația să achiziționeze produse autorizate și produse doar din unități autorizate și înregistrate sanitar-veterinar," a declarat astăzi Alexandru Bociu, președintele ANSVSA.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

10 decembrie 2024 - 09:23

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 09 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 86.876.021,88 euro (432.236.764,28 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 414.753 fermieri, astfel:

Subvenția APIA de maxim 248 euro/animal plătită săptămâna asta crescătorilor de vaci!

Subvenția APIA de maxim 248 euro/animal plătită săptămâna asta crescătorilor de vaci!

10 decembrie 2024 - 07:52

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început din 2 decembrie 2024 plățile finale aferente acestui an. Astfel, pe lista de plată se adaugă și subvențiile APIA care nu au fost incluse la avansul APIA. PD-08 - Măsură pentru bunăstarea tineretului bovin la îngrășat, ecoschemă așteptată de crescătorii care au bifat-o pe cererea de plată.

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

09 decembrie 2024 - 19:18

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie, arată că temperaturile se mențin, în prima parte a perioadei vizate, la valori apropiate de normalul perioadei. În weekendul 13-15 decembrie vremea se va răci în majoritatea regiunilor țării, iar meteorologii anunță precipitații pentru săptămâna viitoare, cu o probabilitate mai mare după data de 20 decembrie.

Vești de la Bruxelles!

Vești de la Bruxelles!

09 decembrie 2024 - 18:28

Secretarul de stat Violeta Mușat a participat astăzi, 9 decembrie 2024, la Consiliul AgriFish de la Bruxelles.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii