Programul de guvernare al coaliției guvernamentale formate din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale prevede o listă de măsuri pentru capitolul agricultură, ajutoare de la stat de care să beneficieze fermierii, crescătorii de animale.
1. Pact național privind sistemul de irigații din România privind:
● Creșterea suprafeței irigabile de la 1,6 milioane la 2,7 milioane de ha prin investiții până în 2028;
● Modernizarea infrastructurii de irigații deținute de OUAI-uri, prin finalizarea proiectelor contractate în valoare de 500 milioane de euro din fonduri europene nerambursabile;
● Înființarea de amenajări locale de irigații în afara sistemului de irigații principal cu alocare de 100 milioane de euro din fonduri europene nerambursabile;
● Finanțarea achiziției de echipamente pentru irigații cu alocare de 200 milioane de euro din fonduri europene nerambursabile privind gestionarea eficientă a apei dulci din România.
2. Regândirea programului AgroInvest prin:
● Garantarea de către stat a creditelor de investiții cu 90%;
● Acordarea de credite de minimum 20 de ani pentru investiții cu o dobândă de până la 2% marja fixă plus ROBOR.
3. Instrument de gestionare risc – asigurarea culturilor în România.
4. Sprijinirea sectorului de creștere a suinelor.
5. Finanțarea fermelor, atât de reproducție cât și de creșterea astfel încât să ajungem la un efectiv de 2,4 milioane de capete porcine în zona industrială cu alocare de 1,4 miliarde de lei;
6. Dezvoltarea fermelor de familie, prin adăposturi cu o capacitate între 50 și 100 de capete cu un plafon de 30 milioane de euro.
7. Sprijinirea sectorului de creștere a păsărilor prin realizarea de ferme cu o capacitate de 10 milioane de locuri, prin alocarea a 100 milioane de euro.
8. Sprijinirea sectorului de creștere a bovinelor și suinelor, prin achiziționare matcă de reproducție prin fonduri europene nerambursabile pentru dezvoltare.
9. Sprijinirea sectorului de creștere a ovinelor prin finanțarea tineretului ovin între 1-12 luni prin creșterea șeptelului în România – finanțare 48 milioane de euro fonduri europene și buget de stat.
10. Prioritizarea sectorului apicol în vederea creșterii competitivității sectorului.
11. Dezvoltarea capacităților de procesare în vederea integrării materiilor prime românești în lanțurile alimentare
12. Continuarea programului INVESTALIM, prin finanțarea proiectelor aprobate cu un buget de 590 milioane de euro.
13. Continuarea finanțării proiectelor destinate procesării aprobate prin Programul Național Strategic – alocare 600 milioane de euro.
14. Procesare în sectorul de panificație, lansare apel de proiecte prin Programul Național Strategic cu o alocare în valoare de 200 milioane de euro.
15. Implementarea Programului Romaliment – Schemă de ajutor de stat 1 miliard de euro pentru investiții în retehnologizare, modernizare și extindere pentru unitățile deja existente de procesare a materiilor prime agricole.
16. Organizarea și pregătirea sectorului agricol pentru piața desfacerii.
17. Dezvoltarea centrelor de colectare, sortare, ambalare și depozitare și punerea la dispoziția formelor asociative cu rol economic. Finanțarea din PNS a activităților de sprijin și îndrumare a formelor asociative în vederea creării și dezvoltării de asociații Agricole – 1 milion de euro.
18. Reorganizarea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, se arată în Programul de guvernare, document pregătit de coaliția guvernamentală.