Un litru de lapte bio este vândut cu 80 de eurocenți, asta înseamnă aproape 3,92 de lei pe litrul de lapte de vacă. Unde primesc crescătorii de vaci acest preț?
"Cooperativa de Produse Lactate Vipiteno: 80 de eurocenți laptele BIO, 60 de eurocenți laptele integral, 2.400.000 de litri de lapte zilnic colectat din 2 țări, Austria și Italia, și fermieri multumiți de ceea ce obțin!" A spus europarlamentarul român după ce a vizitat pe 5 noiembrie 2021 o fermă de creștere a vacilor din regiunea autonomă Trentino-Alto Adige/Südtirol, membră în cooperativă. Ferma deține și o fabrică de lactate.
"În cadrul vizitei oficiale din regiunea autonomă Trentino-Alto Adige/Südtirol, am avut ocazia de a vizita o fermă de vaci și de procesare a produselor lactate, parte a Cooperativei de Produse Lactate Vipiteno. În fabrica de lactate Vipiteno lucrează 170 de angajați, 70% dintre dintre aceștia fiind membrii cooperativei.
Fabrica produce doar din laptele colectat de la fermele din cooperative. Uneori, achiziționează lapte în plus și cu prețuri crescute pentru a putea face față pieței. Cei din cooperativă mi-au transmis că gruparea în această formă asociativă a fost dificilă, dar avantajele au fost determinante în acest sens. Laptele BIO s-a impus încet, încet, consumatorii dau un ban în plus mai ales pentru alimentația copiilor. Fabrica este aproape totalmente automatizată, se lucrează pe calculator foarte mult, 5 persoane se ocupă de monitorizare și planificarea producției. 2 milioane de cutii de iaurt se produc zilnic. 24 de ore este termenul maxim până la care laptele proaspăt trebuie procesat. Acest lucru garantează aroma unică a tuturor produselor, precum și calitatea ridicată. „Aurul alb” este colectat pe o distanță maximă de 40 km de la locul de producție. Produsele lactate nu conțin conservanți, arome suplimentare și alți aditivi. Aceștia primesc 80 de eurocenți pe laptele BIO și 60 eurocenți pentru laptele integral standardizat.
Cota de piață de 9% pentru iaurt, iar la cel BIO 33% în Italia. În discuțiile pe care le-am avut cu membrii cooperativei, aceștia mi-au transmis că este dificilă convertirea în producător BIO și lucrează și cu cei din Austria. În ultima vreme, ca urmare a creșterii prețurilor la lapte, s-a observat o revigorare a fermelor, mai ales in Austria. Lucrătorii sunt în procent de 90% localnici, lucrează în 3 schimburi, dar nu le lipsește niciodată mâna de lucru celor de la fabrică. Au un program de formare a tinerilor care în bună parte, se reîntorc la fabrica cooperativei după studii, crescându-și astfel resursă umană de înaltă valoare.
Fermierii se bucură de venituri stabile, care le asigură un trai mai mult decât decent, iar consumatorii beneficiază de produse sănătoase și la prețuri accesibile. Încă o dată, se arată că nu există altă soluţie în agricultură decât asocierea. Prin cooperarea în această formă agricolă, fermierii reușeșc să-și extindă producția, având acces la informație, inovație, la proiecte de colaborare, obțin cele mai bune prețuri. Cooperativa de Produse Lactate Vipiteno devine un model în ce privește asigurarea calității ridicate, trasabilității și furnizarea unui produs sănătos și natural, posibil doar prin asocierea fermierilor într-o formă de cooperare agricolă!" A povestit europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlamentul European.