Fermele mici și mijlocii nu trebuie să dispară! Prin intermediul Acordului verde european, respingem teoriile care spun că agricultura modernă constă în crearea unor ferme din ce în ce mai mari, a subliniat Janusz Wojciechowski, comisarul UE pentru Agricultură în timpul dezbaterii Acordului verde în agricultură organizat în cadrul Congresului Economic European Polonia 2021, ținut pe 21 septembrie 2021.
Exportul este extrem de important, dar aprovizionarea către piața locală este și mai importantă, iar acesta este obiectivul Strategiei Farm to Fork și scopul Green Deal agricol - sprijinirea fermelor familiale mici și mijlocii din acest lanț - a subliniat comisarul UE pentru agricultură în timpul dezbaterii.
"Desigur, fără a pune la îndoială, fermele mari vor primi și sprijin", a subliniat Janusz Wojciechowski. "Dar plata redistributivă, cel puțin 10%, va fi adresată fermelor familiale mici și mijlocii. De asemenea, programele ecologice trebuie structurate astfel încât aceste ferme familiale mici și mijlocii să poată beneficia de ele", a adăugat el.
"Agricultura de precizie este o ofertă foarte bună pentru fermele mari. Fermele mari care vor dori să investească în agricultura de precizie vor fi sprijinite de UE pe cât posibil", a subliniat comisarul Wojciechowski.
El a adăugat că digitalizarea, investițiile în transformarea digitală - aceasta este, de asemenea, una dintre prioritățile politicii UE și există, de asemenea, oferte specifice pentru această parte a agriculturii mai intensive.
"Cu toate acestea, preferința în politica agricolă comună (există un acord politic comun în acest sens) sunt fermele familiale mici și mijlocii: nu pot dispărea pentru noi. Respingem aceste teorii conform cărora agricultura modernă constă în crearea unor ferme din ce în ce mai mari. Nu. Trebuie să menținem potențialul fermelor familiale mici și mijlocii și să adaptăm diferite măsuri la capacitățile lor", a subliniat Janusz Wojciechowski.
"Aceasta este direcția schimbărilor și aceasta este ceea ce înseamnă reforma PAC și acesta este acordul verde agricol", a menționat el.
"Aș dori să subliniez încă o dată: Acordul verde european nu este un sistem care obligă fermierii să facă ceva. Acesta este un sistem de stimulare. Orice efort suplimentar al fermierilor pentru a îndeplini standarde climatice, de mediu sau de bunăstare a animalelor mai ridicate se va baza pe stimulente. Dacă fermierul nu este interesat de el, el pur și simplu nu se va alătura acestor programe."
În aceeași ordine de idei, comisarul UE pentru Agricultură a spus că țara cu cea mai mare producție agricolă din Europa de astăzi este Italia. "Valoarea producției agricole adăugate (cel mai măsurabil indicator de productivitate) din această țară este de 33 miliarde EUR. Franța este în spatele Italiei cu aproximativ 1 miliard mai puțin, urmată de Spania și Germania. Italia are 8% din terenurile agricole ale UE și 18% din producția agricolă a UE. Acum atenție - au reușit acest lucru cu o agricultură mare, concentrată, foarte intensivă? Nu. italienii au o suprafață medie de fermă de 11 ha, exact ca în Polonia", a subliniat comisarul Wojciechowski, citat de Farmer Polonia.