Trebuie alocate mai multe resurse financiare pentru fermele mici, spune președintele Asociației Fermierilor din România (AFR), Daniel Botănoiu. El a subliniat că programele începute în agricultură trebuie continuate și-n 2025.
Potrivit preşedintelui AFR, toate programele începute în agricultură trebuie continuate, iar acest lucru se poate face numai printr-o politică publică asumată de toate partidele. Anul 2024 a însemnat alocări de 4,4 miliarde lei de la bugetul de stat şi 17,9 miliarde lei din fonduri europene la care s-au adăugat 6,4 miliarde lei avans plătit de APIA, deci circa 28,7 miliarde de euro destinaţi producătorilor români.
"Sunt bune programele începute însă ele trebuie continuate, ne trebuie o politică publică care să fie asumată de toate partidele astfel încât direcţiile de acţiune să nu se mai schimbe la fiecare schimbare de guvern. Trebuie alocate fonduri de investiţii pentru fermele mici şi mijlocii care să le permită acestora să producă pentru piaţă şi poate că asocierea lor în cooperative nu va mai fi privită cu dispreţ. România beneficiază de subvenţii europene generoase însă birocraţia trebuie redusă, sarcina este cu atât mai mare în cazul fermelor mici care au nevoie atât de consultanţi financiari cât şi tehnici. Nu poţi investi după "ureche", trebuie să ai o expertiză în spate, sper că expresia: lasă ba, că ştim noi ce trebuie făcut n-avem nevoie de specialişti" să fi devenit caducă", a mai spus Daniel Botănoiu.
În 2024, fondurile prin Politica Agricolă Comună au crescut cu 5,3%, însă birocraţia şi lipsa de transparenţă a făcut ca accesul la ele să se facă în continuare cu greutate, mai ales în cazul fermelor mici, afirmă şeful AFR. Doar 39% dintre fermierii mici au reuşit să acceseze aceste fonduri, faţă de 85% în cazul fermierilor mari.
Potrivit sursei citate, soluţia viitorului în sectorul agricol este digitalizarea, deşi deocamdată nu există un ritm alert ca aceste lucruri "să se întâmple". "Fermierii plătesc mult pentru inputuri, iar vânzarea materiilor prime este dictată de piaţa extrem de volatilă. Marja de profit a devenit aproape inexistentă pentru multe ferme, ceea ce îi determină pe mulţi să abandoneze sau să reducă suprafeţele cultivate. Tehnologiile agricole sunt prezentate drept soluţia salvatoare, dar realitatea este că fermierii mici au acces redus la echipamentele moderne. În 2024, doar 7% dintre fermierii din România folosesc echipamente de precizie, restul nu şi le pot permite sau pur şi simplu nu au cunoştinţele necesare pentru a le utiliza. Fermierii români riscă să devină necompetitivi pe o piaţă europeană, unde agricultura digitală nu mai este doar o dorinţă, ci fix o necesitate", a mai transmis Daniel Botănoiu. (Agerpres)