Adama
Agreena
AGRICOVER

Bani în plus zootehnie! Cum calculează APIA anul acesta încărcătura de animale și de îngrășăminte!

Publicat: 10 septembrie 2024 - 08:30
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Crescătorii de animale beneficiază de bani în plus de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) dacă au încheiat cu agenția angajamente de agro-mediu, cunoscuta Măsură 10. Cum calculează APIA încărcătura de animale pentru plata subvențiilor APIA, atât pentru aceste plăți compensatorii dar și pentru plățile directe pe cap animal și încărcătura de îngrășăminte organice?

Cum se calculează valorile încărcăturii de animale și ale îngrășămintelor organice?

O serie de condiții de eligibilitate și cerințe specifice sau cerințe de bază ale angajamentelor încheiate de fermieri în cadrul M.10 se referă la încărcătura minimă/maximă de animale acceptate pe unitatea de suprafață (UVM/ha) sau la cantitatea maximă de îngrășăminte organice (cantitatea
de azot substanță activă – Kg N s.a.) care pot fi utilizate.

În etapa controlului adiministrativ al cererilor de plată efectuat de APIA (inclusiv controlul încrucişat cu informaţiile primite de la ANSVSA şi ANZ), se calculează numărul mediu de animale pe fiecare categorie de animale din fermă, pentru fiecare fermier, astfel: se însumează numărul de animale
din categoria respectivă pentru lunile mai-septembrie, iar rezultatul obţinut se raportează la numărul de luni calendaristice pentru care s-au importat datele privind numărul de animale de la ANSVSA/ANZ.
Pentru calculul acestor parametri de către fiecare beneficiar al M.10, este necesară parcurgerea unor pași simpli de calcul, care sunt prezentați în cele ce urmează.

UVM 2024_b


Încărcătura medie de animale pe hectar (UVM/ha) se calculează astfel:
✓ se înmulțește numărul mediu de animale pe categorie cu coeficientul prezentat în tabelul anterior și se obține UVM mediu/categorie de animale;
✓ se însumează pentru toate categoriile de animale existente în fermă UVM mediu/categorie și se obține total UVM mediu/exploataţie;
total UVM mediu/exploataţie se împarte la totalul suprafeţei determinate de pajişte permanentă (păşune / fâneaţă / utilizare mixtă - PP şi PPn, eligibilă, neeligibilă, solicitată și nesolicitată la plată în cererea de plată) din fermă și se obține încărcătura medie de animale pe hectar (UVM/ha).

conversie azot_b


Pe parcelele aflate sub angajamente de agro-mediu P1, P3, P6, P9.2, P11.2 este permisă utilizarea gunoiului de grajd, fără însă a se depăși limita de 40 kg N s.a./ha anual, conform cerințelor specifice fiecărui pachet.
Pe parcelele fără angajamente de agro-mediu este permisă utilizarea gunoiului de grajd fără a se depăși limita de 170 kg N s.a./ha anual, conform prevederilor Programului de acțiune pentru protecția apelor împotriva poluării cu nitrați proveniți din surse agricole.

Prin urmare, dacă în fermă se produce o cantitate de gunoi de grajd care conține o cantitate de N s.a. mai mare decât limita maximă permisă conform cerințelor specifice pachetelor de agro-mediu și/sau, după caz,
Programul de acțiune pentru protecția apelor împotriva poluării cu nitrați, pentru a se conforma, fermierul trebuie să se asigure că surplusul de gunoi de grajd nu este utilizat în fermă și că are documente doveditoare în acest sens (a se vedea Anexele nr. 2 și 3)
ATENŢIE!
În cazul în care efectivul de animale din fermă depășește limita maximă admisă (ex. 1 UVM/ha în cazul P1 al M.10) sau conduce la indicarea depășirii cantității maxime permise de gunoi de grajd (ex. 40 kg N s.a./ha/an în cazul P1 al M.10), acest lucru nu constituie în mod implicit o încălcare a angajamentului, ci indică o susceptibilitate că angajamentul ar putea să nu fie respectat.

În situația în care încărcătura medie de animale pe hectar (UVM mediu/ha) aferentă campaniei 2024, calculată de APIA, depășește limita maximă admisă, fermierul este invitat să se prezinte la APIA (prin notificarea de depășire UVM/ha - Anexa nr. 2) cu documente doveditoare și declarație pe proprie răspundere prin care poate justifica faptul că cerințele au fost respectate (ex. prin hrănirea surplusului de animale cu nutrețuri achiziționate și prin utilizarea gunoiului de grajd rezultat de la surplusul de animale pe suprafețe agricole aparținând fermei, altele decât cele aflate sub angajamente, fără a depăşi 170 kg azot/ha la nivel de fermă sau prin vânzarea gunoiului de grajd excedentar sau prin depozitarea gunoiului de grajd în facilitățile existente la nivel local/comunal/județean, prin dovedirea înscrierii animalelor la asociaţii/obşti/composesorate). Neprezentarea de către fermier a clarificărilor solicitate se sancționează.

Încărcătura medie de animale pe hectar (UVM mediu/ha) aferentă campaniei 2024 se calculează de către APIA pe baza înregistrărilor existente în baza de date ANSVSA pentru perioada mai-septembrie 2024. Prin urmare, documentele doveditoare prezentate de fermier trebuie să reflecte această perioadă.

Documentele doveditoare pentru:
✓ furajarea din alte surse sunt:
- facturile fiscale de achiziționare a fânului în cazul în care acesta este achiziționat de la persoane juridice
și/sau
- fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol în cazul în care fânul este achiziționat de la persoane fizice, chitanțe, bon fiscal, facturi pentru alte tipuri de furaje.
✓ modificarea efectivului de animale sunt:
- acte de vânzare/cumpărare sau acte de predare spre abatorizare, acte de sacrificare sau alte acte doveditoare emise de instituţii sanitar-veterinare abilitate, după caz.
✓ dovedirea înscrierii animalelor la asociaţii/obşti/composesorate etc:
- se declară denumirea asociaţiei/obştii/composesoratului etc., ID-ul asociaţiei/obştii/composesoratului etc. în care sunt înscrise animalele şi numărul de animale care sunt la asociaţie/obşte/composesorat etc., pe specii şi categorii de vârstă.
✓ cazul în care fermierul declară că animalele sale au păşunat pe terenul altui fermier:
- numele, prenumele şi CNP-ul fermierului pe terenul căruia au păşunat animalele.
✓ modul de utilizare a gunoiului de grajd care rezultă de la animalele care depăşesc încărcătura maximă admisă de UVM/ha sunt:
- facturi, chitanţe, bonuri fiscale, adeverinţă/dovadă de la Primărie în cazul în care fermierul depozitează gunoiul de grajd pe platforma comunală, înscrisuri sub semnătura privată;
- proces-verbal de cedare a surplusului de gunoi de grajd în situația în care în fermă se produce o cantitate de gunoi de grajd mai mare decât limita maximă permisă conform cerințelor specifice pachetelor de agro-mediu și/sau, după caz, Programul de acțiune pentru protecția apelor împotriva
poluării cu nitrați proveniți din surse agricole.

Fermierul va trebui să prezinte şi Caietul de agro-mediu, și documentele justificative privind numărul de animale care a determinat depășirea UVM/ha sau a cantității medii de N s.a./ha la nivelul fermei.

În cazul în care din documentele prezentate de fermier nu reiese că cerințele au fost respectate (fermierul nu prezintă documente justificative, actele doveditoare sunt incomplete sau insuficiente, declarația pe proprie răspundere furnizează date contradictorii cu celelalte documente doveditoare), se efectuează verificarea pe teren a numărului de animale din exploatația aflată sub angajament și a modului de utilizare a gunoiului de grajd.

Informații obținute de Agroinfo de la APIA.

 

Vizualizat: 4174 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Urgent APIA! Termen 20 septembrie!

Urgent APIA! Termen 20 septembrie!

17 septembrie 2024 - 07:57

Cererile de plată APIA pot fi modificate sau retrase total sau parţial, fără penalități, de către fermieri, în cazul intervenţiilor care fac obiectul sistemului de monitorizare a suprafeţelor, pâna la data de 20 septembrie 2024, precizează Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Suma ANT ovine/caprine ajutor național tranzitoriu pentru acest an!

Suma ANT ovine/caprine ajutor național tranzitoriu pentru acest an!

17 septembrie 2024 - 07:39

Ajutorul național tranzitoriu ovine/caprine este subvenția acordată crescătorilor de oi și/sau capre de la bugetul de stat din bugetul stabilit anului următor anului de cerere. Agroinfo a obținut informații privind suma alocată pentru acest an, pentru 2024, pentru plată.

Document! Cuantum pe hectar pentru 2024 subvenții APIA achitate în avans fermierilor!

Document! Cuantum pe hectar pentru 2024 subvenții APIA achitate în avans fermierilor!

17 septembrie 2024 - 07:13

Fermierii beneficiază și-n acest an de un avans APIA plătit din 16 octombrie 2024, conform anunțului făcut deja de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Procentul pentru plățile directe, practicat la avansul APIA și aprobat de Comisia Europeană, este de 70%. Două scheme de plată pe hectar vor intra cu siguranță la plata avansului din acest an. Agroinfo a obținut cuantumul pe hectar.

Document! Cuantum subvenții APIA cap animal plătite în avans crescătorilor!

Document! Cuantum subvenții APIA cap animal plătite în avans crescătorilor!

17 septembrie 2024 - 06:35

Crescătorii de animale beneficiază anul acesta de un avans de 70% din cuantumul subvenției europene pe cap animal, sprijinul cuplat zootehnic. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat deja că data pentru plățile în avans este 16 octombrie 2024. Agroinfo a obținut cuantumul pe cap animal pentru aceste subvenții din zootehnie, aferent acestui an de campanie.

Un manifest al fermierilor pentru strategii naționale privind managementul riscurilor în agricultură

Un manifest al fermierilor pentru strategii naționale privind managementul riscurilor în agricultură

17 septembrie 2024 - 06:16

Evenimentul emblematic al Forumului Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România, ZIUA PORUMBULUI OREZU a avut loc miercuri, 11 septembrie 2024, la ferma domnului Nicolae SITARU, unul dintre fondatorii Forumului APPR.

Anunț făcut ACUM de oierul Dumitru Andreșoi!

Anunț făcut ACUM de oierul Dumitru Andreșoi!

16 septembrie 2024 - 07:48

Crescătorul de ovine Dumitru Andreșoi, Hunedoara, cunoscut drept cel mai bogat oier din România, a anunțat că a fost suspendată Sărbătoarea Crescătorilor de Ovine - Țurcana, Regina Munților.

Bilanț tragic: Şapte morți și zeci de mii de sinistrați în inundațiile care au lovit România, Polonia, Cehia, Austria!

Bilanț tragic: Şapte morți și zeci de mii de sinistrați în inundațiile care au lovit România, Polonia, Cehia, Austria!

16 septembrie 2024 - 07:23

Inundații catastrofale în Europa de Est. Şapte morți, dintre care cinci în România, și zeci de mii de sinistrați din Polonia până în Austria, din cauza uraganului Boris.

Măsuri dispuse de ANSVSA pentru crescătorii de animale din zonele afectate de inundații!

Măsuri dispuse de ANSVSA pentru crescătorii de animale din zonele afectate de inundații!

16 septembrie 2024 - 06:57

În urma precipitațiilor abundente și a inundațiilor din ultimele ore, ANSVSA a instituit, la nivel central, o celulă de criză pentru a monitoriza și gestiona situația animalelor din zonele afectate. 

Data anunțată oficial plăți APIA hectar, cap animal din acest an!

Data anunțată oficial plăți APIA hectar, cap animal din acest an!

16 septembrie 2024 - 06:34

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat că demarează plata avansului la subvențiile APIA pe hectar și cap animal, aferente acestui an, din data de 16 octombrie 2024.

Județul din care dispar vacile și porcii!

Județul din care dispar vacile și porcii!

16 septembrie 2024 - 06:06

Vremurile tot mai grele din ultimii ani au dus la pierirea unui sector esențial pentru județul Vaslui și doar pasiunea si dragostea fațã de animale îi mai determinã pe unii fermieri sã nu renunțe.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Utilajul indispensabil în fermele zootehnice

Utilajul indispensabil în fermele zootehnice

”Cel mai important lucru la încărcătoarele Weidemann, în comparație cu alte utilaje similare, este articulația oscilantă a utilajului, care permite circulația acestuia pe teren accidentat. Datorită articulației oscilante, corpul utilajului se balansează, dar utilajul nu se înclină”, explică Ioan Bucilă.

”Principalul operator al încărcătoarelor Weidemann este tatăl meu, care, deși nu are studii de mecanică agricolă și nici nu are permis de conducere, la 65 de ani a început să lucreze pe încărcător și acum e profesionist în operarea lor. Cel mai mult mă ajută că tata poate să facă anumite lucrări și fără ca eu să fiu prezent în fermă sau să fie nevoie de un operator specializat. Weidemann sunt încărcătoare foarte manevrabile, oricine poate să lucreze foarte ușor pe ele”, adaugă fermierul din Șieuț.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Dorinţă

Dorinţă
Tăticule, ţie ţi s-a îndeplinit vreo dorinţă din copilărie? Detalii