Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a stabilit, printr-un proiect de hotărâre de Guvern, amenzi uriașe, de până la 30.000 de lei, pentru nerespectarea cerințelor de sănătate și igienă pentru producția de lapte crud din fermele de vaci, oi, capre și bivolițe.
"Următoarele fapte constituie contravenţii la normele sanitar – veterinare și pentru siguranța alimentelor privind cerințele de sănătate și de igienă pentru producția de lapte crud şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei, în cazul faptelor săvârşite de persoanele fizice, respectiv cu amendă de la 20.000 lei la 30.000 lei, în cazul faptelor săvârşite de persoanele juridice, după cum urmează:
1. utilizarea pentru fabricarea produselor lactate a laptelui crud materie primă provenit de la vaci, oi, capre, bivolițe din exploatații care nu respectă cerințele de sănătate animală care se aplică producției de lapte crud, stabilite la pct. I capitolul I secţiunea IX din anexa III la Regulamentul (CE)nr. 853/2004:
CAPITOLUL I: LAPTE CRUD ȘI COLOSTRU – PRODUCȚIA PRIMARĂ
Este necesar ca operatorii din sectorul alimentar care produc sau, după caz, colectează lapte crud și colostru să asigure respectarea cerințelor prevăzute în acest capitol.
I. CERINȚE DE SĂNĂTATE ANIMALĂ CARE SE APLICĂ PRODUCȚIEI DE LAPTE CRUD ȘI DE COLOSTRU
1. Este necesar ca laptele crud și colostrul să provină de la animale:
(a) care nu prezintă nici un simptom de boală contagioasă care poate fi transmisă omului prin lapte și colostru;
(b) în bună stare de sănătate și care nu prezintă nici un semn de boală care ar putea duce la contaminarea laptelui și, în special, care nu suferă de o infecție a aparatului genital însoțită de scurgeri, de enterită cu diaree și febră sau de o inflamație vizibilă a ugerului;
(c) care nu prezintă nici o rană a ugerului care ar putea altera laptele și colostrul;
(d) cărora nu li s-au administrat substanțe sau produse neautorizate sau animale care nu au făcut obiectul unui tratament ilegal în temeiul Directivei 96/23/CE;
(e) pentru care, în cazul administrării unor produse sau substanțe autorizate, a fost respectată perioada de așteptare prescrisă pentru aceste produse sau substanțe.
În ceea ce privește în special bruceloza, este necesar ca laptele crud și colostrul să provină:
(i) de la vaci sau bivolițe care aparțin unui efectiv care, în sensul Directivei 64/432/CEE (1), este indemn sau oficial indemn de bruceloză;
(ii) de la oi sau de la capre care aparțin unei exploatații oficial indemne sau indemne de bruceloză în sensul Directivei 91/68/CEE (2) sau
(iii) de la femele din alte specii care aparțin, pentru speciile sensibile la bruceloză, unui efectiv controlat regulat pentru această maladie în cadrul unui plan de supraveghere aprobat de autoritatea competentă.
(b) În ceea ce privește tuberculoza, laptele crud și colostrul trebuie să provină:
(i) de la vaci sau bivolițe care aparțin unui efectiv care, în sensul Directivei 64/432/CEE, este indemn sau oficial indemn de bruceloză sau
(ii) de la femele din alte specii care aparțin, pentru speciile sensibile la tuberculoză, unui efectiv controlat regulat pentru această maladie în cadrul unui plan de supraveghere aprobat de autoritatea competentă.
(c) În cazul în care sunt ținute capre împreună cu vaci, este necesar ca aceste capre să fie controlate și să fie supuse unor teste de tuberculoză.
3. Cu toate acestea, laptele crud care provine de la animale care nu respectă cerințele de la punctul 2 poate fi utilizat cu autorizația autorității competente:
(a) în cazul vacilor sau al bivolițelor care nu prezintă o reacție pozitivă la testele de depistare a tuberculozei sau a brucelozei și nici un simptom al
acestor boli după ce au fost supuse unui tratament termic, astfel încât să prezinte o reacție negativă la testul de fosfatază;
(b) în cazul oilor sau al caprelor care nu prezintă o reacție pozitivă la testele de depistare a brucelozei sau care au fost vaccinate împotriva brucelozei în cadrul unui program de eradicare aprobat și care nu prezintă nici un simptom al acestei boli:
(i) fie pentru fabricarea brânzeturilor cu o durată de maturare de cel puțin două luni;
(ii) fie după ce au fost supuse unui tratament termic, astfel încât să prezinte o reacție negativă la testul de fosfatază și
(c) în cazul femelelor altor specii care nu prezintă o reacție pozitivă la testele de depistare a tuberculozei sau a brucelozei și nici un simptom al acestor boli, dar care aparțin unui efectiv în care a fost detectată bruceloza sau tuberculoza în urma controalelor menționate la punctul 2 litera (a) punctul (iii) sau la punctul 2 litera (b) punctul (ii), în cazul în care sunt supuse unui tratament care să asigure siguranța acestuia.
4. Laptele crud și colostrul de la un animal care nu respectă cerințele de la punctele 1-3 – și anume orice animal care prezintă individual o reacție
pozitivă la testele profilactice privind tuberculoza sau bruceloza prevăzute în Directiva 64/432/CEE și de Directiva 91/68/CEE – nu trebuie să fie utilizat pentru consumul uman.
5. Izolarea animalelor infectate sau suspecte de a fi infectate cu una dintre bolile menționate la punctul 1 sau 2 este necesar să fie eficientă, în scopul evitării oricărui efect nefast asupra laptelui și a colostrului altor animale. (Regulamentul (CE)nr. 853/2004).
2. utilizarea pentru fabricarea produselor lactate a laptelui crud materie primă (provenit de la vaci, oi, capre, bivolițe), din exploatații care nu respectă criteriile privind conținutul de contaminanți și reziduuri de antibiotice și medicamente de uz veterinar, stabilite în Regulamentul (CE) nr. 1881/2006 și la pct. III capitolul I secţiunea IX din anexa III la Regulamentul (CE) nr. 853/2004;
3. utilizarea pentru fabricarea produselor lactate a laptelui crud materie primă (provenit de la vaci, oi, capre, bivolițe), din exploatații care nu au fost testate și/sau din exploatații care nu respectă criteriile privind conținutul de germeni/ml și conținutul de celule somatice/ml, stabilite la pct. III capitolul I secţiunea IX din anexa III la Regulamentul (CE) nr. 853/2004 și ai căror operatori nu au remediat situația în termen de 3 luni de la prima notificare către autoritățile competente cu privire la nerespectarea criteriilor privind conținutul de germeni și/sau de celule somatice pentru laptele crud;
4. nerespectarea dispoziţiilor stabilite de către autoritatea sanitar - veterinară şi pentru siguranţa alimentelor competentă cu privire la suspendarea livrării din exploatațiile de producție, către unități de procesare autorizate/înregistrate sanitar - veterinar și pentru siguranța alimentelor și/sau punerea în consum a laptelui crud (provenit de la vaci, oi, capre, bivolițe) care nu respectă cerințele de sănătate animală și criteriile care se aplică producției de lapte crud, stabilite la pct. I și pct. III capitolul I secţiunea IX din anexa III la Regulamentul (CE) nr. 853/2004", precizează proiectul de hotărâre ANSVSA pentru stabilirea unor norme sanitar – veterinare referitoare la sănătatea și bunăstarea animalelor, publicat în dezbatere pe site-ul oficial al instituției.