Ieșirile în spațiul public ale ministrului Daniel Constantin, cu declarații privind agricultura sunt așteptate cu mare atenție de către fermierii români. Sigur, unele dintre ele nasc controverse, altele ridică mai multe semne de întrebare, mai ales din partea unor specialiști.
Unul dintre aceștia este academicianul Victor Lăcătuș, care și-a exprimat opinia potrivit căreia ministrul Agriculturii este neconvingător atunci când susține sprijinirea legumiculturii românești. Și câteva dintre ideile acestui editorial îi aparțin...
Să ne referim strict la legumicultură. Ministrul a propus ca legumele ecologice să fie sprijinite cu 500 Euro/ha/an. Afirmația sună oarecum electoral! Suma este oricum derizorie. Sunt ani în care cultura eco nu produce mai nimic. Și nu toate culturile pot fi ecologice. Un exemplu sunt castraveții. Cele mai vulnerabile culturi de legume sunt cele în câmp deschis. Ori, în cazul sprijinirii ecolegumelor este necesară o selecție, pe specii, nu așa, cu furca, în devălmășie.
În discursul ministerial, Daniel Constantin a afirmat că fermierii care vor cultiva legume folosind soiuri românești, cu destinația procesare, în câmp, în sere și solarii, vor fi subvenționați. Dar, ministrul uită un lucru sau nu-l știe! Ce caută aici solariile și serele? Solariștii nu produc pentru industrie că ar fi falimentari, din cauza costurilor mari de operare. Și apoi, de unde atâta genetică românească pentru sere și solarii?
Daniel Constantin vrea ca pentru proiectele întocmite în vederea accesării banilor europeni, cooperativele să primească un plus de 20 la sută la fondul nerambursabil. Frumoasă intenție dar, știe oare ministrul câte cooperative, grupuri de producători și câte asociații sunt înscrise legal, dar nu vând nimic cu acte? Din rapoartele anuale se poate vedea lesne cât au produs și cât au vândut cu acte!
Desigur, subiectul restructurării cercetării agricole nu putea să fie ocolit. Șeful Agriculturii susține că cercetarea, așa cum este acum, nu are perspective! De aceea se află în vie dezbatere proiectul de reorganizare. O reorganizare care prevede desființări, fuziuni de unități de cercetare-dezvoltare, transfer de patrimoniu funciar, trecerea unităților de cercetare-dezvoltare la MADR și sub coordonarea științifică a ASAS. Multe opinii susțin că reorganizarea nu trebuie să se facă în sensul în care îl spune ministerul, acela de a reduce numărul de unități, ci în sensul restructurării de fond. Trebuie umblat la tematică, la calitatea și la nivelul cercetării. Cine crede că în agricultură se poate importa orice material biologic și orice informație tehnologică de oriunde, se înșală! Sunt nenumărate exemple în acest sens. Vezi pe rafturi tomatele tari ca piatra, predominant cu țesuturi celulozice în interior, diverse alte legume fără gust sau tehnologii ultraperformante care, de departe, nu și-au atins parametrii vizavi de costurile achiziționării acestora.
O victimă a reorganizării este și ICDLF Vidra, un institut gata de „măritat”, ce va fuziona cu Horting. Acest lăcaș de știință și cercetare, cunoscut pentru realizările sale, va dispărea sacrificat pe altarul reorganizării! Iar ministrul Daniel Constantin, „artizanul reorganizării cercetării agricole” afirma candid că “nu știu ce este cu acest institut care nu este în subordinea MADR, ci a ASAS!”.
Domnul ministru are câteva calități incontestabile: arată și dă bine “pe stică” (good looking), are are verbiaj (bavard) dar, uneori, trădează lipsa capacității de sinteză. Iar de cele mai multe ori, ca „zoon politikon” pare și el, asemenea predecesorilor, prizonierul unei politici de partid... Și-atunci, în toată treaba cu cercetarea și binele producătorilor, unde sunt și când vor fi prioritare interesele agriculturii?!