Cercetătorul Gheorghe Ittu de la Institutul Fundulea afirmă că grâul modificat genetic nu este un soi înregistrat în nicio țară din lume, prin urmare el nu poate fi prezent, ca ingredient, în alimente de import pe care le găsim în magazine.
„O doamnă nutriționistă spunea la radio că glutenul din grâul modificat genetic este dăunător sănătății. Să știți că grâu modificat nu există înregistrat nicăieri în lume”, ne-a declarat Gheorghe Ittu, șeful Laboratorului de ameliorare a plantelor autogame din cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Agricolă (INCDA) Fundulea.
Cercetătorul precizează că singurele culturi la care există soiuri modificate sunt porumbul, soia și, mult mai puțin, floarea soarelui. Gheorghe Ittu declară că nu este împotriva organismelor modificate genetic: „Sunt foarte multe discuții. Uniunea Europeană nu a validat introducerea soiurilor de soia modificate genetic. Au fost niște tendințe pentru porumb în Franța, Spania, însă recent s-a luat decizia să fie retrase de pe piață. Deocamdată, nu există, din punctul meu de vedere, motive să nu se cultive. Nimeni nu poate spune, însă, cu exactitate, ce se întâmplă, ci avem doar supoziții. Problema este și de contaminare a culturilor cu aceste gene a formelor convenționale, polenul poate zbura dintr-o parte în alta și atunci trebuie o foarte mare atenție. Problema se pune astfel: dacă la un moment dat ai nevoie să hrănești foarte multă lume, ce decizi? Lași oamenii să moară de foame sau mai bine mănânci așa ceva? Culturile ecologice, bineînțeles, sunt cu totul altceva. Însă non-sensul este acesta: Uniunea Europeană are nevoie de, spre exemplu, soia, de boabe de soia, de producție de soia. Dar UE nu produce soia, nu o cultivă, ci o importă. Și importă până la 40 de milioane de tone de soia modificată genetic, anual. Problema, cred, este mai mult economică decât din punct de vedere al sănătății”, a mai precizat cercetătorul.