Adama
Vinasa Rompak

„Ziua verde a cartofului” a ajuns la ediţia cu numărul 37

Publicat: 06 iulie 2014 - 00:03
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În 3 iulie, la sediul fermei SC ManosAgro SRL din comuna Hălchiu - judeţul Braşov, şi-au dat întâlnire „cartofarii” din toate zările ţării, de la Lunguleţu până în Bihor şi Satu Mare.

Gazda de anul acesta a evenimentului a fost Sorin Mănoiu, administratorul SC ManosAgro SRL. Acesta fiind alături de organizatorii tradiţionali Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare a Cartofului şi Sfeclei de Zahăr Braşov şi Federaţia Naţională a Cartofului din România.

ziua-cartofului-1_b


Simpozionul s-a desfăşurat sub titulatura „Filiera cartofului de la materie primă la valorificare”. Circa 300 de fermieri, cercetători, academicieni şi reprezentanţi ai autorităţilor au luat loc într-o modernă „sală de conferinţe”, instalată ad-hoc într-unul din cele două depozite cu atmosferă controlată pentru păstrarea cartofilor. Sala s-a comportat aproape la fel de bine ca şi una „calificată” singurul inconvenient fiind acustica. Noul preşedinte ales al FNCR, Gheorghe Boţoman a imaginat un pătrat logic în care cercetarea - dezvoltarea dar şi furnizorii de inputuri ar fi pe o latură, pe o alta oficialităţile care ar trebui să aplece urechea la păsurile cartofarilor, mass-media ca intermediar cât mai onest şi, bineînţeles, „măria sa consumatorul” care ar trebui să se bucure de o marfă de calitate, cu gust (s-a prezentat aici, pe scurt, şi de iniţiativa „Dor de Gust”) şi, de ce nu, sănătoasă şi românească.

ziua-cartofului-3_b

Boţoman subliniază că „nu avem nimic împotriva importurilor de cartofi atâta timp cât sunt legale, nu gri sau negre”. Statul ar trebui să se implice, să reducă TVA, să găsească resurse pentru susţinerea culturii cartofului, să facă ceva pentru această cultură înainte ca ea să dispară din ocupaţiile fermierilor români. S-a vorbit de cartof ca de cea de-a doua pâine a românului (românii consumă aproape 100 kg pe an ceea ce, la un calcul aritmetic înseamnă 1.800.000 tone/an). Problema este că aproape 80% din această cantitate se comercializează fără documente fiscale. „Cultura cartofului este una dificilă, foarte tehnică iar pentru a avea rezultate bune este nevoie în primul rând de sămânţă certificată. 50-55% din reuşita unei culture de cartof o reprezintă sămânţa”. Asta presupune investiţii în cercetare şi cultivarea loturilor semincere. Din păcate în România, spune preşedintele cartofarilor, nu mai sunt mai mult de 300, maxim 350 de hectare cu sămânţă în condiţiile ăn care ar fi necesar de cel puţin zece ori mai mult. Ca un exemplu semnificativ, Elveţia dă între 2.000-2.500 de euro subvenţie/ha de cartof pentru sămânţă.

De la tribună s-au mai adresat participanţilor, printre alţii, Sorin Mănoiu, gazda evenimentului (scurt, „deoarece acesta vorbeşte puţin şi face mult” cum bine l-a caracterizat Gheorghe Boţoman), Elena Tatomir - director general în MADR, primarul comunei Hălchiu - Ioan Gârbăcea, Valeriu Tabără - fost ministru al agriculturii. Dar partea cea mai aşteptată a fost prezentarea câmpului. Peste 60 de soiuri aşezate în ordine alfabetică, la fel ca şi firmele care le-au adus în atenţia cultivatorilor de cartofi. Agrico - 15 soiuri, Agroplant - 10, Europlant - 11, HZPC - 8, INCDCSZ Braşov - 6, SCDA Suceava - cu Astral şi Solana - 9. Din păcate, sau din fericire, (depinde din ce perspectivă se priveşte fenomenul) ploaia a venit în jurul orei 15 întrerupând prezentările în camp. O ploaie aşezată care a continuat până aproape de dimineaţă. Lumea s-a adunat la Hanul din Ardeal unde s-a tăiat tortul sărbătoritului cartof, de ziua lui cea verde, bineînţeles.

Mai multe amănunte în ediţia din iulie a revistei Ferma.

ziua-cartofului-4_b

Vizualizat: 2518 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Gheorghe Boţoman: Cultivatorii de cartof din România simt că li se mişcă nisipul de sub picioare

Gheorghe Boţoman: Cultivatorii de cartof din România simt că li se mişcă nisipul de sub picioare

Federaţia Naţională "Cartoful" din România (FNCR) are de curând un nou preşedinte, în persoana lui Gheorghe Boţoman. În rândurile următoare redăm o parte a interviului cu noul lider al cultivatorilor de cartof din România, publicat integral în revista Ferma – iunie 2014.

Culturi abandonate din cauza dimensiunii cartofilor

Culturi abandonate din cauza dimensiunii cartofilor

Producătorii de pe insula Jersey au abandonat culturile de cartofi, deoarece consumatorii britanici sunt nemulţumiţi de mărimea prea mare a acestora.

Mana ameninţă culturile de cartof; se recomandă tratamente de urgenţă

Mana ameninţă culturile de cartof; se recomandă tratamente de urgenţă

Pe fondul vremii ploioase şi a umidităţii accentuate, culturile de cartofi din Harghita sunt ameninţate de un atac de mană, boala fiind semnalată în toate zonele judeţului.

Întreţinerea culturii de cartof: lucrări şi tratamente

Întreţinerea culturii de cartof: lucrări şi tratamente

Din cauza temperaturilor scăzute din această primăvară, răsărirea cartofului a fost tardivă, iar ploile din mai au îngreunat lucrările de întreţinere: rebilonarea şi erbicidarea, eventual şi primele tratamente împotriva bolilor şi dăunătorilor.

Covasna: Se aşteaptă recoltă bună de cartofi în acest an

Covasna: Se aşteaptă recoltă bună de cartofi în acest an

Producătorii de cartofi din judeţul Covasna estimează o producţie frumoasă, pentru anul acesta. Deocamdată, culturile sunt într-o stare foarte bună.

Strategii pentru sfeclă şi cartof, în perioada 2014-2020

Strategii pentru sfeclă şi cartof, în perioada 2014-2020

La invitaţia MADR, a avut loc pe data de 28.05.2014 o întâlnire de lucru cu reprezentanţii asociaţiilor profesionale ale fermierilor de cartof şi sfecla de zahăr unde s-a discutat noua politică de plăţi europene pentru agricultură (PAC), aplicabilă din anul 2015, pentru viitorii 5 ani.

Federaţia Naţională Cartoful are o nouă conducere

Federaţia Naţională Cartoful are o nouă conducere

Federaţia Naţională Cartoful din România are o nouă conducere. Structura a fost aleasă în cadrul Adunării generale care s-a desfăşurat în data de 29 aprilie 2014 la INCDCSZ Braşov. 

Cartoful, pe cale de dispariţie în agricultura românească

Cartoful, pe cale de dispariţie în agricultura românească

În ultimii ani suprafeţele cultivate cu cartofi în România au scăzut alarmant. Există riscul ca această cultură să nu mai fie cultivată peste câţiva ani, a declarat preşedintele Federaţiei Naţionale Cartoful din România, Ioan Benea.

Criza cartofului. România realizează o producţie medie de sub 15 t/ha

Criza cartofului. România realizează o producţie medie de sub 15 t/ha

România ultimilor ani se confruntă cu o continuă criză a cartofului, în general, şi o criză cronică de sămânţă. 

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii