Protocolul dintre asociaţiile de profil şi aparatul de stat privind reducerea TVA-ului la pâine, de la 24% la 9 %, a fost semnat astăzi, 31 iulie 2013, la Centrul Expoziţional ROMEXPO.
Astfel, în prezenţa reprezentanţilor asociaţiilor din domeniul morăritului şi panificaţiei şi cei ai ministerelor de resort au fost ratificate protocolul dintre ROMPAN şi Ministerul Finanţelor Publice şi cel dintre Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România.
Despre importanţa acestei măsuri şi punerea ei în practică începând cu 1 septembrie a vorbit, în deschiderea conferinţei Aurel Popescu, preşedintele ROMPAN.
“Sunt fericit că o măsură despre care am vorbit foarte mult timp este pusă în sfârşit în practică. Nu este o măsură politică ci una care a izvorât din raţiuni economice”, a declarat şi Daniel Constantin, Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Potrivit ministrului Finanţelor Publice, Daniel Chitoiu, prin acest protocol s-a dorit “crearea unei pieţe concurenţiale şi considerăm că această măsură nu va duce la scăderea veniturilor la bugetul consolidat ci dimpotrivă se va vedea o creştere a acestora. După o analiză riguroasă, la 6 luni de la implementarea acestui proiect, vom lua în considerare introducerea de măsuri similare la alte produse alimentare”.
Conferinţa Naţională a Morarilor şi Brutarilor a fost încheiată de primul-ministru, Victor Ponta, care a concluzionat: “Taxele sunt mult prea mari pentru a fi suportate într-o piaţă concurenţială corectă şi, în plus, eram printre puţinele ţări din Europa fără un TVA redus la pâine. Eu cred că 9% este un nivel suportabil de fiscalitate şi ne dorim ca pe termen mediu şi lung să dovedim că a fost o măsură corectă. De succesul acestui parteneriat depinde ideea de a reduce TVA-ul şi la alte produse alimentare”.