Timp de două zile, în perioada 27 – 28 noiembrie 2014, Organizaţia Interprofesională Naţională Prodcom Legume -Fructe din România, împreună cu Reţeaua Naţională de Dezvoltare Rurală (RNDR), a organizat la Buzău seminarul cu terma “Legumicultura în contextul noului program de dezvoltare rurală PNDR 2014 -2020”.
La această manifestare profesională, centrată cu precădere pe problematica micului producător, au participat peste 60 de fermieri mici şi mijlocii, din judeţele: Buzău, Ialomiţa, Brăila, Constanţa şi Vrancea, alături de specialişti din horticultură, oficiali ai RNDR, cercetători, membri ai Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice "Gheorghe Ionescu-Şişeşti".
Vor fi lansate proiecte tip
În timpul dezbaterilor s-au scos în evidenţă facilităţile pe care le acordă Programul Naţional de Dezvoltare Rurală pentru susţinerea investiţiilor în sectorul legume - fructe, dar şi programul de asociere a cultivatorilor de legume şi integrarea producţiei în vederea obţinerii unui nivel mai înalt de finanţare şi a îmbunătăţirii posibilităţilor de comercializare în formă asociativă.
„Am adus două firme de consultanţă care au expus priorităţile şi activităţile din domeniu, prezentând, totodată, un pachet de aplicare a măsurilor viitorului PNDR 2014 - 2020. În perioada imediat următoare, organizaţia noastră are în intenţie elaborarea şi lansarea unor proiecte tip, atât pentru legume în spaţiu protejat, cât şi pentru pomicultură în sistem intensiv, care să fie agreate şi aplicate, astfel încât fermierii să nu mai piardă timpul cu societăţile de consultanţă care nu de puţine ori s-au dovedit a fi contraproductive”, ne-a declarat Aurel Tănase, director executiv al Organizaţiei Interprofesionale Naţionale Prodcom Legume - Fructe din România, şi liderul patronatului Romconserv.
Studiu de caz
Programul simpozionului de la Buzău a cuprins şi un studiu de caz ce a vizat exploataţia legumicolă din comuna Nicolae Bălcescu, judeţul Constanţa, unde familia Ianţoc a construit o modernă seră ce însumează 87 ari. Investiţia derulată pe Măsura 121 a depăşit 1,3 milioane de euro şi produce lunar peste 40 de tone de roşii pentru piaţa românească. Un vârf de producţie şi de eficienţă se înregistrează odată cu sfârşitul lunii noiembrie şi continuă pe toată perioada sezonului rece, atunci când preţurile sunt mai bune şi concurenţa de pe piaţă este mai lejeră.
Un model de succes
De asemenea, a fost promovat un model de succes, participanţii vizitând o fermă de solarii de la Mărăcineni care a realizat 170 tone de roşii la hectar şi 90 t/ha de vinete, producţia fiind livrată exclusiv pe reţeaua comercială a marilor supermarketuri.
Organizaţia Interprofesională Naţională Prodcom Legume - Fructe din România va mai organiza la sfârşitul lunii februarie o nouă întâlnire cu legumicultorii din ţară.