În organizarea Asociaţiei Cultivatorilor de Cartofi „Matei Berindei“ - Moldova, Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Cartof şi Sfeclă de Zahăr Braşov (INCDCSZ) şi a Federaţiei Naţionale a Cartofului din România (FNCR), în prima decadă a lunii iulie, a avut loc Simpozionul Naţional “Ziua Verde a Cartofului” cu tema „Experienţa judeţului Neamţ în controlul bolilor şi dăunătorilor de carantină la cultura cartofului (soiuri şi secvenţe tehnologice performante)”.
Aşa cum şi-au dorit organizatorii, cea mai importantă manifestare culturii cartofului din România, revenită după o pauză de 14 ani în judeţul Neamţ, a urmărit drept principal obiectiv transferul rezultatelor ştiinţifice din unităţile de cercetare şi învăţământul superior către producătorii de cartof.
Cei peste 350 de invitaţi - oficialităţi ale Ministerului Agriculturii şi judeţului Neamţ, reprezentanţi ai ASAS, cercetători, reprezentanţi ai companiilor furnizoare de produse de protecţie şi dezvoltarea plantelor, maşini şi utilaje agricole şi de procesare şi ambalare a cartofului, jurnalişti, dar şi numeroşi fermieri, cultivatori de cartof - au vizitat loturile tehnice ale fermei „Vălenii Doamnei“ a companiei Business Agro Consulting din Girov, administrată de dr. ing. Vasile Pop Silaghi, unde le-au fost prezentate 22 de reţete tehnologice şi aproape 100 de soiuri de cartof.
De asemenea, cei prezenţi în platforma tehnologică nemţeană de la Girov au putut lua contact pe viu cu diversitatea tehnologică a celor mai performante produse de protecţie şi fertilizare a cartofului, cu cele mai noi tehnologii în materie de maşini şi utilaje agricole utilizate în cultura cartofilor, cu secvenţele biologice de stimulare şi rezistenţă la boli, având posibilitatea de a analiza prin comparaţie toate variantele tehnologice puse în operă şi implementate în câmp.
Programul a cuprins vizitarea loturilor demonstrative cu cartofi ale fermei „Zăneşti“ a companiei TCE 3 Brazi, a liniei tehnologice de procesare şi ambalare a cartofilor de la firma T&S Impex SRL, din comuna Zăneşti, şi s-a încheiat cu o demonstraţie de călărie la Baza Hipică din Piatra-Neamţ, susţinută de sportivii acestei discipline.
Cartoful - a doua pâine a ţării!
„Suntem la a XXXIX-a ediţie a manifestării «Ziua Verde a Cartofului». Revenim în judeţul Neamţ după 14 ani de absenţă, ultima dată când Piatra-Neamţ a fost gazda manifestării fiind în anul 2002. Colegii noştri din Harghita şi Covasna au rămas, în ultimii ani, singurii organizatori. Am revenit, în cele din urmă, în Moldova pentru a redeştepta în sufletele noastre această importantă cultură: cartoful. După cum se cunoaşte, în România, cartoful a cunoscut un declin deosebit, această importantă cultură pe care domnul profesor Berindei o numea a doua pâine a ţării. Pentru că într-adevăr este a doua pâine a ţării, ar trebui să dăm cinstea care i se cuvine cartofului“, a decarat dr. ing. Vasile Pop Silaghi, preşedinte al Asociaţiei Cultivatorilor de Cartofi „Matei Berindei“ Moldova, gazda evenimentului.
Subiectul va fi dezbatut pe larg, in paginile revistei Ferma (1-14 august 2016).