La a 33-a ediţie a Târgului de produse agricole de la Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS) 'Gheorghe Ionescu Siseşti'', care se desfăşoară între 4- 6 februarie, se va marca şi 'Ziua ursului', care deschide Anul Nou Viticol şi Pomicol, informează un comunicat remis, joi, AGERPRES de ASAS.
''Ziua ursului'' este o sărbătoare cu dată fixă - 2 februarie - când ursul este sărbătorit de crescătorii de oi, dându-i o pulpă de viţel şi numindu-l, cu respect, Ăl Bătrân sau Moş Martin.
''Aşa se ştie din bătrâni, că pe 2 februarie, ursul iese din bârlog. Dacă-şi vede umbra, adică e timp frumos, soare, intră în bârlog, pentru că iarna va mai dura patruzeci de zile, aşa se zice, dacă e ceaţă şi înnorat, dărâmă bârlogul, trage o joacă şi merge în pădure, semn că iarna e pe sfârşite. Noi luăm resturi de la tăierea animalelor le lăsăm ursului, adică Moşului Martin, ca mulţumire pentru că ne-a ocolit animalele'', a declarat Vasile Muşetescu, din comuna Simon, judeţul Braşov, potrivit comunicatului.
Cei care vor veni la târg vor putea gusta ciorbă de salată cu afumătură, produse tradiţionale: cârnaţi ciobăneşti afumaţi tradiţional din carne de oaie şi de vită, cârnaţi vânătoreşti afumaţi din carne de vită şi de porc, slănină, amestec de sărare, condimente, costiţă ţărănească afumată tradiţional precum şi multe alte bunătăţi.
În cadrul târgului se desfăşoară un atelier de creaţie gastronomică, iar bucureştenii de toate vârstele au fost invitaţi de producători să înveţe din secretele preparării produselor prezentate de-a lungul anului 2010.
Oferta bogată de produse vine de la participanţii din judeţele Argeş, Bacău, Bihor, Botoşani, Braşov, Brăila, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Harghita, Ialomiţa, Maramureş, Mehedinţi, Neamţ, Olt, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Vâlcea, Vrancea.
Sursa: Agerpres