Timp de patru zile, între 29 mai şi 1 iunie, S.C. TCE 3 Brazi S.R.L., împreună cu firma DuPont România S.R.L. a organizat „Zilele porţilor deschise în Insula Mare a Brăilei”.
Aşa cum şi-au dorit gazdele, manifestarea a fost un bun prilej pentru promovarea unei agriculturii competitive pe plan european, de consolidare a relaţiilor dintre fermieri şi firmele partenere consacrate de pe piaţa internă şi internaţională.
Sărbătoarea câmpenească a reunit oficialităţi din cadrul Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, reprezentanţi ai companiilor de protecţia plantelor şi producerii de sămânţă, producători de utilaje şi echipamente agricole, cercetători din agricultură, distribuitori naţionali şi regionali de input-uri pentru agricultură, precum şi fermieri reprezentativi din întreaga ţară.
În cadrul evenimentului au fost abordate tematici, precum: „Strategii şi tehnologii eficiente de producţie şi protecţia plantelor” – DuPont; „Tehnologii cu consum energetic redus”; “Utilaje şi echipamente agricole de ultimă generaţie”; „Soiuri şi hibrizi de plante în cultură şi în testare”.
În prima zi, ploaia torenţială a fost „oaspetele” de seamă care a intrat pe porţile larg deschise în Insula Mare a Brăilei. „Vă mulţumesc că aţi adus ploaia!” şi-a întâmpinat vizitatorii Lucian Buzdugan, directorul general al S.C. TCE 3 Brazi S.R.L., „Am dat curs solicitărilor foarte mari ale fermierilor - şi chiar ale locuitorilor oraşului Brăila - şi astfel, am reuşit ca dintr-o „Zi a Câmpului” să transformăm această sărbătoare, pe care noi o organizăm în fiecare an, în „Zilele porţilor deschise”, dând astfel posibilitatea unui număr cât mai mare de persoane să vină şi să ne cunoască.”
Cea mai întinsă exploataţie agricolă din Europa şi cea mai modernă din ţară, Insula Mare a Brăilei a putut prezenta celor care i-au trecut porţile noile tehnologii şi rezultatele din câmp. Vizitatorii au avut ce admira: culturi de rapiţă, de grâu, de porumb bine înteţinute, bateria de patru silozuri de pe malul Dunării ce însumează o capacitate de 40 de mii de tone, parcul modern de maşini şi utilaje agricole...
„Anul acesta am prezentat ca noutate tehnologia fertirigat, şi anume că odată cu instalaţiile de irigat administrăm fracţionat doze de azot, mai reduse decât în condiţii normale pe care le dăm în momentul optim atunci când planta are nevoie. Apoi, am reuşit să arătăm că se poate face producţie mare şi cu densitate mică de grâu, în condiţiile în care, genetic, această plantă înfrăţeşte şi este capabilă să facă fraţi fertili”, ne-a declarat Lucian Buzdugan.
Compania DuPont este prezentă în Insula Mare a Brăilei în bună măsură ca un partener serios de afaceri. De la directorul general pentru România, Vasile Iosif, aflăm că 80 la sută din schemele de tratament aplicate aici sunt efectuate cu produse DuPont. „Aţi văzut astăzi că, în general, culturile sunt curate de buruieni, ceea ce constituie o carte de vizită a companiei DuPont. Intenţia noastră este - cu tehnologiile pe care le avem şi cu produsele pe care le furnizăm - să reuşim să controlăm buruienile, dăunătorii şi bolile care afectează majoritatea culturilor agricole.Totodată, din hibrizii de sămânţă pe care noi îi avem la ora actuală, prin Compania Pioneer, să reuşim să furnizăm ultimul material genetic în domeniul acesta de ameliorare şi producţie”.
Manifestarea „Zilele porţilor deschise în Insula Mare a Brăilei” a constituit o reuşită şi prin numărul mare de participanţi, până la sfârşit organizatorii se aşteaptau şi să vină în jur de 2.000 de vizitatori.
În prima zi, marele absent a fost Culiţă Tărâţă, patronul S.C. TCE 3 Brazi S.R.L.