Adama
Vinasa Rompak

Seminar apicol la Bacău: 'Selecţia genetică, prioritatea momentului în apicultura românească'

Publicat: 08 februarie 2011 - 10:30
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Selecţia genetică ar trebui să se constituie în prioritatea momentului în apicultura ţării, au concluzionat  participanţii la Seminarul organizat, vineri, de filiala Bacău a Asociaţiei Crescătorilor de Albine /ACA/ din România.

'Cred că este una dintre temele deficitar analizate de apicultori, realitatea ştiinţifică şi experienţa altor ţări în domeniu probând faptul că sporurile de producţie la miere de albine le dau tocmai procesele de selecţie genetica. Ori, la noi, în România, apicultorii lasă, de regulă, ca matcile să crească singure sau procedează la selecţii întâmplătoare. De aceea am considerat că se impune o abordare sistematică, organizată a aprofundării cunoştinţelor privind selecţia şi creşterea acestora', a explicat, pentru AGERPRES, motivaţia reuniunii de la Bacău, Relu Grigoraş, vicepreşedintele ACA Bacău.

'Selecţie genetică s-a facut de când creşte omul animale, în practică este mult mai simplu decât ce se spune teoretic, dar este absolut necesar să faci chiar eforturi mult mai mari pentru a te documenta  mereu şi, implicit a obţine şi mai multă satisfacţie, tradusă în producţia stupului', a menţionat, la rândul său, Mihai Apostu, din Coţăfăneşti, unul dintre cei mai cunoscuţi apicultori băcăuani.

Pe parcursul derulării sale, seminarul, care a beneficiat de prezenţa unor lectori-specialişti în domeniul biologiei şi geneticii, s-a transformat şi într-un veritabil schimb de experienţă, cei mai pasionaţi şi experimentaţi apicultori din judeţele Bacău, Iaşi şi Neamţ transmiţând, la rândul lor, colegilor cunoştinţele pe care le-au acumulat din studii teoretice, dar mai ales din experimentele pe care le fac an de an şi din practica profitabilă la care au ajuns în domeniul selecţiei mătcilor.

Vorbitorii au făcut şi mici demonstraţii practice pe rame de stup cu faguri de miere. 'Concluziile acestei întâlniri converg către necesitatea practicării selecţiei genetice pentru a se obţine producţii mai mari de miere de albine de calitate. Combinatul Apicol din Bucureşti livrează mătci de calitate pentru familiile de albine, dar crescătorii cu experienţă şi chiar biologii susţin că o selecţie făcută în propria stupină poate aduce rezultate mai bune şi mai sigure', a declarat, pentru Agerpres, Dan Tilică, preşedintele ACA Bacău.

Potrivit acestuia, 'apicultorii sunt oameni cu spirit de observaţie şi pot proceda cu succes la selecţia genetică, dar acumulând cunoştinţe de la specialişti în domeniu' în cursuri special organizate.

De altfel, o altă concluzie desprinsă din dezbateri o constituie 'translaţia apiculturii de la pasiune la profesie'.

'Este un deziderat ce va trebui să fie luat serios în seamă, ţinând cont că stupul este o farmacie cu opt produse miraculoase, iar Uniunea Europeană acordă importante subvenţii pentru desfăşurarea activităţilor apicole, ori aceste subvenţii nu le pot primi decât apicultorilor calificaţi', a precizat Dan Tilici, preşedintele ACA Bacău.

Tocmai pentru a obţine asemenea certificate de calificare profesională, începând de sâmbătă, 5 februarie, la finele fiecărei săptămâni din următoarele trei luni la ACA Bacău se vor defăşura cursuri de iniţiere ori de perfecţionare în domeniul apicol.

Sursa: Agerpres

Vizualizat: 2467 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii