Adama
Vinasa Rompak

România, prezentă cu 17 firme la cel mai mare târg de produse ecologice din lume - Biofach 2011

Publicat: 08 februarie 2011 - 12:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

România va fi prezentă cu 17 firme la cel mai mare târg de produse ecologice din lume - Biofach 2011, care se va desfăşura în Germania, la Nürnberg, în perioada 16-19 februarie 2011, evenimentul fiind susţinut de Asociaţia Operatorilor din Agricultura Ecologică - 'Bio România', împreună cu Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri - Departamentul de Comerţ Exterior.

'Participarea României la Biofach 2011 este cea mai importantă până în prezent, în condiţiile în care pavilionul ţării are cea mai mare suprafaţă din toate participările, circa 300 de metri pătraţi, cea mai mare prezenţă a firmelor exportatoare expozante, dar şi cea mai mare diversitate a produselor ecologice oferite. Anul acesta, România poate demonstra că agricultura ecologică reprezintă un mare potenţial de dezvoltare economică', a declarat pentru AGERPRES Marian Cioceanu, preşedintele Bio România.

Acesta a precizat că nu numai prin prezenţa României la Biofach 2011, ci şi prin manifestările organizate în perioada expoziţiei, România merită statutul de partener al expoziţiei în 2012.

'Prin prezenţa României la Biofach 2011, ca şi prin manifestările organizate în perioada expoziţiei, respectiv prin prezentare de produse, work-shop-uri, simpozioane, vom putea demonstra organizatorilor germani - Nürnberg Messe, faptul că România posedă competenţele necesare pentru a deveni ţară parteneră pentru Biofach 2012. La ora actuală suntem în discuţii cu partenerii germani pentru a semna un astfel de parteneriat', a spus Marian Cioceanu.

În cadrul pavilionului naţional al României vor fi expuse produse ecologice precum fructe de pădure, cereale ecologice, miere, faguri de miere, propolis, polen, ceară de albine, seminţe de floarea soarelui ecologice şi ulei ecologic, derivate ale acestora, mazăre ecologică, făina ecologică integrală, ulei de cânepă presat la rece, făina de cânepă, pâine şi produse de panificaţie ecologice, seminţe de plante aromatice şi mirodenii, nuci, ulei de nucă, furaje, brânză, ţuică, vinuri din struguri ecologici, precum şi în premieră absolută obiecte de artă şi artizanat tradiţionale româneşti certificate ecologic.

'Prin participarea la acest târg internaţional intenţionăm să promovăm intensiv produsele ecologice româneşti şi  consider că suntem pe drumul cel bun deoarece statistica realizată la nivel mondial ne situează în primele 20 de ţări din lume exportatoare de produse agricole certificate ecologic', a subliniat preşedintele Bio România.

Reprezentantul asociaţiei consideră că soluţiile ieşirii din criza economică, cât şi pentru o dezvoltare durabilă a României pe termen mediu şi lung sunt reprezentate de agricultura ecologică, ecoturism şi agroturismul ecologic, 'cele mai eficiente, rapide şi sigure strategii de dezvoltare a României'.

Asociaţia Bio - România va organiza în cadrul târgului un seminar de afaceri, care va avea loc în data de 17 februarie 2011, la standul României, la care vor participa Ulrich Maly, primar general al Nürnberg, Adrian Rădulescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, reprezentanţii asociaţiei de produse bio din Germania şi România dar şi cei ai firmelor din domeniu.

'România ecologică reprezintă o alternativă 'next door', în condiţiile în care deţine un potenţial deosebit de dezvoltare a agriculturii ecologice comparativ cu alte ţări din UE, fiind şi a 7-a ţară din UE ca suprafaţă şi populaţie. De asemenea, România deţine o fertilitate excepţională a pământului din câmpiile din sudul şi vestul ţării, precipitaţii rezonabile şi acces la o reţea mare de râuri ce pot fi utilizate pentru irigaţii, dar un număr mare de fermieri cu o pregătire agricolă bună', a precizat Cioceanu.

Potrivit Bio România, în ultimii 40 de ani şi mai ales în ultimii 20 de ani, pământul agricol din România a fost chimizat la niveluri foarte scăzute, iar în ultimii 10 ani, între unu şi trei milioane de hectare de teren arabil de cea mai bună calitate a rămas nelucrat, ceea ce face ca, în unele zone, perioada de conversie la agricultura ecologică să fie redusă la doar un an. La toate acestea se mai poate adăuga şi un preţ de transport pe Dunăre foarte competitiv, de exemplu la cereale acesta este de de 15 - 20 euro/MT.

Piaţa locală a produselor bio nu depăşeste în prezent 1% din consumul autohton, în timp ce în alte ţări, precum Germania, acestea acoperă 5% din total. În 2009, piaţa internă de produse ecologice a totalizat aproximativ 20 de milioane de euro, o valoare similară cu cea din 2008, în timp ce valoarea exporturilor de astfel de produse a scăzut cu 20% faţă de 2008, până la 80 de milioane de euro.

Cele mai solicitate produse ecologice pe piaţa internă au fost brânzeturile, ouăle, cerealele şi pâinea, iar pe piaţa externă au fost valorificate cu precădere materie primă, respectiv cereale, oleaginoase şi proteice, dar şi ceva produse procesate: brânză, miere, ulei şi vin.

Suprafaţa cultivată ecologic din România, a crescut de la 190.000 de hectare în 2007, la circa 250.000 de hectare în 2010, conform estimărilor. În ciuda acestui fapt, numărul celor care practică agricultura ecologică a scăzut semnificativ, de la 4.100 în 2008, la 3.200 în 2009, potrivit datelor Ministerului Agriculturii. Şi producţia de alimente ecologice a scăzut de la 90.000 de tone în 2008, la 74.000 de tone în 2009.

România beneficiază de fonduri europene de 3,098 milioane de euro pentru îmbunătăţirea calităţii produselor agricole în sectorul de agricultură ecologică, sumă pusă la dispoziţie pentru fermele care intră în perioada de conversie - adică trec de la agricultura convenţională la cea ecologică.

Sursa: Agerpres

Vizualizat: 1358 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii