Adama
Vinasa Rompak

Premieră în piscicultura românească

Publicat: 18 februarie 2010 - 14:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Echipa de cercetare condusă de Prof.dr.ing. Adrian Grozea, de la Facultatea de Zootehnie şi Biotehnologii din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara, a realizat în premieră naţională reproducerea în extrasezon a şalăului.

Şalăul este un peşte la care sezonul de reproducere debutează primăvara când temperatura apei depăşeşte 11 grade Celsius, ceea ce corespunde lunii aprilie.

Prin tehnici de stimulare foto-termică şi hormonală s-a reuşit obţinerea primelor icre fecundate de şalău în data de 23 ianuarie 2010, devansându-se astfel cu cca. 3 luni sezonul natural de reproducere a acestei specii. Rezultate asemănătoare au mai fost obţinute în doar două ţări europene: Polonia şi Germania.

Experimentele realizate de colectivul de cercetători de la USAMVB Timişoara, prin care se urmăreşte implementarea unor biotehnologii moderne în reproducerea şi creşterea şalăului, au fost finanţate de Guvernul României în cadrul PNCDI II, programul 4 „Parteneriate în domeniile prioritare”.

Acelaşi colectiv alături de partenerii din consorţiul SANDERBIOT (www.sander.ro) au mai realizat paşi importanţi spre obţinerea de populaţii monosex la şalău, rezultatele fiind de asemenea spectaculoase, cu un înalt grad de originalitate.

La realizarea experimentelor au fost implicaţi studenţi ai specializării de Piscicultură şi acvacultură din cadrul Facultăţii de Zootehnie şi Biotehnologii din Timişoara, specializare acreditată ARACIS.

Laboratorul de cercetare în Acvacultură din cadrul acestei facultăţi are dotări de ultimă generaţie, care pe lângă experienţele amintite au permis dezvoltarea unei tehnologii noi de creştere superintensivă a şalăului în sistem cu apă recirculată, furajat exclusiv cu furaje granulate (proiect SANDERTEH).

Acesta, alături de Baza de cercetare pentru creşterea percidelor şi Platforma tehnologică de creştere a sturionilor din cadrul Facultăţii de Zootehnie şi Biotehnologii Timişoara, asigură o imagine a ceea ce înseamnă piscicultura europeană actuală dar mai ales cea a viitorului şi un loc ideal de formare profesională a specialiştilor în acest frumos domeniu.

 

Mai multe informaţii puteţi obţine aici.

Vizualizat: 1347 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii